'Amsterdam niet voorbereid op terreur'

Gepubliceerd op 30 april 2016 om 10:38

Amsterdam heeft niet genoeg zwaarbewapende en goed getrainde agenten rondlopen die in geval van nood moeten kunnen optreden tegen terrorisme.

ee87275f4526e6b464c922498ca25ea5-1461932006-1.jpg

Dat meldt Het Parool op basis van ‘ingewijden die zich grote zorgen maken’.

Deze speciale agenten dragen zware wapens zoals MP5's en beveiligen openbare ruimtes, zoals we ze dat kort na de aanslagen in Brussel op veel stations zagen doen. De anonieme critici zeggen dat de bewakingseenheden waar Amsterdam wel genoeg mankracht van heeft te weinig middelen hebben om hun werk goed te kunnen doen.

INHAALSLAG

Waarom heeft juist de hoofdstad dan zo'n achterstand? Dat komt omdat in andere delen van het land jaren geleden al is begonnen met het opleiden van deze speciale eenheden. Amsterdam deed hier niet aan mee, omdat het niet in het straatbeeld zou passen. Amsterdam startte pas met het opleiden na de aanslagen in Parijs 13 november 2015.

Van november 2015 tot nu is er één groep zwaarbewapende en goed getrainde agenten opgezet, terwijl een stad als Amsterdam zes groepen nodig zou hebben. Dit tekort wordt nu opgelost door eenheden uit andere regio's te gebruiken om bijvoorbeeld Amsterdam Centraal te beveiligen. 

„Iedereen in het land is volop bezig geweest met het serieus opzetten van bewakingseenheden, behalve Amsterdam. Het heeft het de politie op achterstand gezet in een spannende tijd”, melden de anonieme bronnen aan de krant.

GENOEG BLAUW

Toch maakt commissaris Jan Pronker zich geen zorgen. Hij zegt dat er aan het eind van dit jaar zes eenheden van deze speciale agenten klaargestoomd zijn, zoals ook is afgesproken. Volgens hem is er door de aanwezigheid van arrestatieteams en de marechaussee in de regio genoeg dekking op dit moment. „We moeten niet vergeten waar de bewakingseen­heden voor zijn. Die moeten objecten bewaken. Het gaat niet om onmiddellijke interventies.”

Zijn standpunt neemt niet weg dat de commissaris in gesprek gaat met de mensen die zich zorgen maken binnen de organisatie, want „op gedoe zit niemand te wachten.”

Door: Cerise van Vliet Metronieuws Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.