Kunnen we huisarts nog vertrouwen als het om huidkanker gaat?

Gepubliceerd op 1 mei 2016 om 10:00

Uit nieuw onderzoek blijkt dat huisartsen te weinig weten over huidkanker. Kwaadaardige plekjes worden bijvoorbeeld geregeld niet goed weggehaald, waardoor de kans bestaat dat de kanker zich verspreidt. Kun je de huisarts nog vertrouwen als je met een verdachte moedervlek komt?

anp_insmeren_zon_verbrand-2.jpg

Patiëntenorganisatie Stichting Melanoom had al het vermoeden dat er een gebrek is aan kennis bij huisartsen en is blij dat het nu zwart op wit staat. Vijf vragen over huidkanker aan directeur Astrid Nollen.

1. Gaat het vaak mis bij de huisarts? 
"We horen regelmatig van mensen met huidkanker die weer naar huis worden gestuurd door de huisarts of van patiënten bij wie een kwaadaardig plekje niet goed wordt weggesneden. Het gaat in de praktijk nog te vaak niet goed. Daarom zijn we blij dat dermatologen en huisartsen de handen ineen slaan om het aan te pakken. Zoals het nu gaat, werkt het niet goed genoeg."

2. Hoe gevaarlijk is het dat huisartsen te weinig van huidkanker weten?
"Jaarlijks krijgen 50.000 mensen te maken met huidkanker. Het aantal mensen met huidkanker in het algemeen en met een melanoom neemt nog steeds toe. Daarnaast is melanoom de meest voorkomende vorm van kanker onder jongeren tussen de 18 en 35 jaar.

Melanoom is de ernstigste vorm van huidkanker. Het is in principe in het beginstadium goed te genezen, maar alleen als je er snel bij bent en het op de juiste manier wordt behandeld. Het is dus ongelooflijk belangrijk dat het zo snel mogelijk gediagnosticeerd wordt en op juiste manier wordt verwijderd. Met een verkeerd verwijderde melanoom of een die relatief lang blijft zitten, neemt de kans op uitzaaiingen toe." 

3. Wat moet er nu veranderen om de huidkankerzorg te verbeteren?
"Waar wij als stichting voor pleiten: leidt de huisarts heel goed op in wat géén melanoom is. Deze niet-kwaadaardige plekjes kan de arts dan zelf behandelen. Bij twijfel stuurt de huisarts de patiënt dan door naar de dermatoloog. Huidkanker ontdekken vraagt om een getraind oog. Een dermatoloog ziet regelmatig patiënten met een melanoom. Dat is niet zo bij een huisarts." 

4. Is het gebrek aan kennis de huisarts aan te rekenen?
"We leggen veel verantwoordelijkheid neer bij de huisarts, die eigenlijk een generalist is. Misschien heeft de huisarts een te groot takenpakket. Als ik zie hoe relatief weinig tijd in de opleiding wordt besteed aan huidkankerzorg, verbaast het me helemaal niets dat er foute inschattingen worden gemaakt. We nemen niemand iets kwalijk, maar we willen wel dat het beter gaat."

5. Kunnen we de huisarts nog vertrouwen? 
"Ja natuurlijk wel. Maar ik wil patiënten wel de boodschap meegeven: laat je bij twijfel doorsturen naar een dermatoloog. Ga in overleg met je huisarts en ga op je gevoel af als je het echt niet vertrouwt."

-----------------------------------------------------------------------------------------

Wat kun je doen om huidkanker te voorkomen?

  • Zorg dat je nooit verbrandt
  • Smeer je huid in met zonnebrandcrème en herhaal dat om de paar uur. Gebruik factor 30 of factor 50.
  • Zoek tussen 11:00 en 15:00 uur de schaduw op en ga niet in de zon
  • Kleren en een pet of een hoed beschermen je het beste tegen de zon
  • Bescherm ook je ogen en draag een zonnebril

Met wat voor verdachte plekjes moet je naar de huisarts?

  • Als een moedervlek groeit of uit het niets is ontstaan
  • Als een moedervlek meerdere kleuren krijgt of dikker wordt
  • Als de vlek gaat bloeden
  • Of gaat jeuken
  • Als een moedervlek een onregelmatige of vage begrenzing krijgt

----------------------------------------------------------------------------------------

 Door: Redactie RTL ieuws Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.