Kankerpatiënte klaagt de 'tabaksmaffia' aan

Gepubliceerd op 1 mei 2016 om 13:22

Drie pakjes shag per week, 26 jaar lang. Anne Marie van Veen (43) begon op haar 15de met roken. Tot in 2014 longkanker bij de Zwolse werd geconstateerd. Nu klaagt ze de zo machtige tabaksindustrie aan.

media_xll_3772063-1.jpg

,,Kinderen zijn de eerste klanten van de tabaksindustrie. Ze worden bewust verslaafd gemaakt, om ze als klanten te kunnen behouden. Ik heb de documentaire De Vervangers gezien, en werd gaandeweg heel verdrietig en ontzettend kwaad. Misselijkmakend is het. Je beseft dat kinderen mij moeten vervangen. Als roker, als klant. Mijn kinderen moeten als ze later groot zijn kunnen zeggen dat hun moeder er alles aan heeft gedaan om ze te beschermen."

,,De longkanker is in februari teruggekomen. Je weet dat die dag eraan kan komen, ondanks de medicijnen die de afgelopen jaren aansloegen. Er waren al heel lang geen actieve kankercellen meer. De artsen weten nog niet of het nu om een nieuwe mutatie gaat, of om resistentie tegen de medicatie. De kanker is op drie plekken gevonden."

,,Mocht een nieuwe plek opduiken, dan bekijken ze met een biopsie of er meer tumoren in zitten. Eerst is nu een heel goed traject ingezet. Vanochtend heb ik net de achttiende van de 26 bestralingen gehad."

,,Elke werkdag moet ik daarvoor naar het ziekenhuis. Ik word er heel moe van, maar naar omstandigheden gaat het goed met me. Fysiek mag ik niet klagen."

Misdadigers
,,Toen de longkanker opnieuw werd vastgesteld, was ik al een paar maanden bezig met dit plan. Als ik het een plan mag noemen. Juist door een strafzaak te beginnen, heb ik de mogelijkheid om te laten zien dat de mensen in de tabaksindustrie misdadigers zijn. Niet met het oog op geld - dan was ik wel een civiele procedure begonnen. Ik wil geen cent van ze, laat dat duidelijk zijn.''

,,Die schadevergoedingen lossen niets op. Er zijn wereldwijd al zoveel zaken geweest. De sigaretten blijven toch wel in de winkel liggen. Maar wat kun je dan wel doen? Afgelopen jaar heb ik een aantal mensen om me heen verzameld om daar eens goed naar te kijken. Uiteindelijk heb ik advocate Bénédicte Ficq benaderd. Zij werd er zo ongelooflijk boos over dat ze er een zaak in zag.''

,,Voor mij was haar enthousiasme en steun echt een lot uit de loterij. Dat moment kan ik me nog heel goed herinneren. Het was op de dag dat van Johan Cruijff bekend werd dat hij longkanker had (22 oktober 2015, red.)."

Missie
,,Ik heb mijn missie. Longkanker een gezicht geven, dat wilde ik altijd al. Daarom heb ik vorig jaar ook meegewerkt aan de campagne van Longkanker Nederland. Die was bedoeld om het stigma weg te nemen dat kleeft aan longkanker, terwijl er zeventien andere soorten kanker zijn die het gevolg kunnen zijn van jarenlang roken."

,,De campagne heeft de bewustwording bij mensen al ontzettend vergroot. Steeds minder hoor je 'Heb je gerookt?', als je vertelt dat je longkanker hebt. Daar draaide die hele campagne om. Toch heb ik ook vandaag nog die opmerkingen gehoord, nu naar buiten is gekomen dat ik aangifte wil gaan doen. Je hebt gerookt, dus het is je eigen schuld."

Dubbele strijd
,,Door de bestralingen ben ik ontzettend moe. Maar mijn doel geeft zo'n enorme kracht om door te gaan.  Het houdt me zelfs op de been, durf ik wel te stellen. Ik weet niet of ik deze strijd tegen de tabaksindustrie helemaal af kan maken. We hebben bij Johan Cruijff gezien hoe snel het allemaal kan gaan.''

"Ik heb iedereen nodig die mij kan helpen in mijn strijd tegen de industrie. Daarom is de website Sick of Smoking ook opgericht. Dan wordt mijn missie voortgezet, ook als ik er niet tot het einde bij kan zijn."

,,Mijn instelling is wel om het vol te houden. Dat is mijn doel. Het zou fantastisch zijn om de zaak te kunnen volbrengen."

 

Door: Redactie AD/Ewoud ten Kleij Foto: Frans Paalman

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.