'Toch weer meer sociale huurwoningen vanwege vluchtelingen'

Gepubliceerd op 2 mei 2016 om 08:23

Steeds meer gemeenten maken afspraken met woningcorporaties om het aantal sociale huurwoningen te vergroten. Er moeten extra huizen komen voor onder anderen vluchtelingen.

8635963514035-4.jpg

De plannen staan volgens de Volkskrant haaks op de ontwikkeling dat in veel gemeenten het aandeel sociale huurwoningen afneemt. Corporaties die krap bij kas zitten, hebben de afgelopen tijd huizen verkocht.

Corporaties in Almere, Utrecht, Krimpenerwaard en Bernheze bouwen nu op verzoek van de gemeente extra huizen. De gemeente Eemnes denkt erover om zelf extra huizen voor vluchtelingen te kopen.

Scheve gezichten

Wethouder Herrema van Almere zegt in de Volkskrant dat er in zijn gemeente 2200 sociale huurwoningen bij komen, maar dat die niet alleen voor vluchtelingen zijn. "Dat is niet verstandig. Dat geeft aanleiding tot scheve gezichten."

Ook wethouder Jansen van Utrecht zegt dat de extra huurwoningen in zijn gemeente niet alleen voor vluchtelingen zijn. Utrecht krijgt er na afspraken met corporaties tot 2019 zo'n 1200 sociale huurwoningen bij.

Aanzuigende werking

Een woordvoerder van Aedes, de koepel van woningcorporaties, zegt dat het toevoegen van extra betaalbare woningen essentieel is om de stroom vluchtelingen met een verblijfsvergunning te kunnen huisvesten. Maar volgens minister Blok is dat niet nodig. Zijn partij, de VVD, zegt dat het een aanzuigende werking kan hebben als Nederland speciaal voor vluchtelingen huizen gaat bouwen.

 Door: Redactie NOS Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.