OM start onderzoek naar dood neefje Yolanthe

Gepubliceerd op 3 mei 2016 om 09:47

Er komt een strafrechtelijk onderzoek naar het Tergooiziekenhuis in Hilversum in verband met het overlijden van tophockeyer Rogier Mooij (21). Het ziekenhuis zou geblunderd hebben bij de dood van het neefje van Yolanthe.

De fouten die zijn gemaakt zijn volgens het Openbaar Ministerie ernstiger dan aanvankelijk de indruk was, schrijft de Volkskrant. In een inspectierapport stond eerder dat de longarts ernstig tekort was geschoten. Een maand geleden bracht het NPO1-radioprogramma Argos de zaak onder de aandacht.

Er zou een verkeerde diagnose zijn gesteld en het ziekenhuis zou zwijggeld hebben betaald aan de nabestaanden om de medische misser te verhullen. Omdat Jeanne van Kasbergen, een van de zussen van Yolanthes moeder, een zwijgcontract had getekend, mocht ze geen aangifte doen. Nu heeft justitie dus alsnog de zaak opgepikt.

Wat zou er zijn gebeurd? 
Rogier werd op maandag 3 november met hevige pijn aan de borst naar het Tergooiziekenhuis gebracht. Daar zou door een assistent-arts geconcludeerd zijn dat hij een klaplong had opgelopen. Zijn situatie verbeterde niet, waarop hij werd overgebracht naar een andere locatie van het ziekenhuis. Volgens Argos was daar geen longarts of andere specialist die een diagnose kon stellen.

Het neefje van Yolanthe werd overgebracht naar een verpleegafdeling. Nog geen 20 uur nadat hij zich in het ziekenhuis had gemeld, werd hij door een verpleegkundige dood aangetroffen in zijn bed. Na onderzoek aan het stoffelijk overschot van Rogier, bleek dat hij kampte met een ontstoken hartzakje. Volgens specialisten die Argos sprak, leidt dat zelden tot de dood. 

Nabestaanden zouden maandenlang geen informatie hebben gekregen en er wordt daarom gesproken over een doofpotaffaire. De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil dat de longarts in kwestie zich verantwoordt voor het Medisch Tuchtcollege en dat er maatregelen tegen het ziekenhuis worden genomen.

Verrassing
Dat justitie nu alsnog de zaak gaat onderzoeken komt voor Jeanne van Kasbergen als een verrassing, zegt ze tegen de Volkskrant. ,,De feiten zijn niet veranderd. Het dossier bleek bij het OM ergens in een la beland. Het verontrust me wel dat er eerst media-aandacht nodig is voordat justitie besluit deze zaak alsnog te gaan doorspitten." Volgens de krant is het OM overstag gegaan door het inspectierapport dat in maart is uitgekomen.

Het is niet de eerste keer dat het ziekenhuis wordt vervolgd. In 2010 viel er een vrouw van de operatietafel, terwijl de chirurg al aan zijn verslag bezig was. De patiënt viel op haar hoofd en overleed later aan de gevolgen van de val.

 

Door: Redactie AD/  Foto: LMHC/ANP. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.