’Woonruimte verpleeghuis onnodig duur’

Gepubliceerd op 5 mei 2016 om 08:10

AMSTERDAM - Woonruimte in verpleeghuizen is veel te duur. Die kritiek komt niet van zorgbazen en ouderenbonden die te hoop lopen tegen een bezuiniging, maar van een voormalig huisbaas voor de zorg.




Deze Roger van Loy verhuurde tot voor kort een complex met tijdelijke woonruimte aan Amstelring in Amsterdam. Voor honderd kamertjes en 67 appartementen kreeg Van Loy maandelijks 261.500 euro kale huur bijgeschreven. Dat is ruim 1560 euro per wooneenheid.

In de woningen werden mensen gehuisvest die niet zelfstandig kunnen leven. Sinds enkele weken wonen er asielzoekers. Van Loy verhuurt hetzelfde complex nu voor minder dan een kwart van het bedrag dat Amstelring betaalde. ,,En dat is zakelijk een prima deal”, zegt hij.

Procedures

De zorginstelling erkent dat de huisvesting duur was, en zegt dat dit het gevolg is van het feit dat het gebouw maar vijf jaar nodig was. Amstelring is momenteel zelfs met juridische procedures bezig om het geld van de overheid te krijgen voor het peperdure noodgebouw. Het ministerie stemde daar namelijk mee in, bleek al eerder tijdens een rechtszaak.

Volgens Van Loy zit het probleem van te dure huisvesting in het zorgstelsel gebakken. Er wordt door de overheid een vast normbedrag betaald per woning. Zo wordt het geld dat beschikbaar is voor huisvesting, over alle verpleeghuizen in het land verdeeld. Maar de bedragen die hierbij worden gerekend zijn hoog: tot wel 1400 euro per bewoner per maand. Het maakt daarbij niet uit of je vlakbij het Leidseplein in Amsterdam zit, zoals Amstelring, of in een uithoek van Groningen.

Hoogste zorgkosten

Mede doordat deze kosten worden meegerekend in de zorguitgaven, is de Nederlandse langdurige zorg de duurste ter wereld. Na lang zeuren van PVV-Kamerlid Agema becijferde staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) enkele jaren terug dat een slordige 3 miljard euro per jaar aan woonlasten opgaat.

Wanneer bewoners de huur zelf betalen, zijn ze waarschijnlijk goedkoper en beter uit, denkt Van Loy. „Want dan ga je op de kwaliteit letten, en de verhuurder ook.” Van Rijn kent dit idee, maar is bevreesd dat sommige instellingen omvallen, wanneer ze ineens de huurpenningen kwijtraken.

Innovatie

Toch vinden de coalitiepartijen in de Tweede Kamer dat naar dit idee gekeken moet worden. Het biedt namelijk een kans om innovatie aan te jagen. „Dat we hier het meeste geld ter wereld uitgeven aan zorg, is niet altijd terug te zien in de kwaliteit”, zegt PvdA’er Van Dijk bijvoorbeeld.

Zijn partij probeert in de lopende onderhandelingen over de komende rijksbegroting de geplande bezuiniging op de langdurige zorg (500 miljoen euro) te verzachten. De VVD houdt vooralsnog vast aan de korting, en wijst erop dat wel meer ministeries dure wensen hebben.

Door: Redactie Telegraaf.nl/Jorn Jonker en Jan-Willem Navis/Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.