Beveiliging ambassades rammelt

Gepubliceerd op 6 mei 2016 om 17:51

DEN HAAG - De beveiliging van ambassades en andere belangrijke gebouwen in Den Haag rammelt.

serge-beveiliging16-1.jpg

De verantwoordelijke politiedienst is structureel onderbezet, het ziekteverzuim is ver bovengemiddeld en er zijn te weinig speciale voertuigen.

 Dat blijkt uit vertrouwelijke informatie van de afdeling Bewaken en Beveiligen (BB) van de eenheid Den Haag, in het bezit van De Telegraaf. De BB is de grootste uniformunit binnen de eenheid en de voornaamste wat betreft veiligheid. De dienst staat los van de DBB van de Landelijke Eenheid die diplomaten en politici beveiligt.

De dienst zit zo krap in het personeel dat gewone agenten van de Haagse politie bewakingstaken moeten uitvoeren. Het aantal pantservoertuigen is minimaal. Reservecapaciteit is er niet. Leden van de dienst voelen zich onveilig.

Plaatsvervangend chef van de eenheid Den Haag Paul Entken erkent de problemen. „De afdeling is overbelast. We nemen de zorgen van de dienst zeer serieus en hebben via de regioburgemeester om echt fors meer capaciteit gevraagd. Die komt er ook. Van acuut gevaar is geen sprake.”

Onderbezetting en onvrede

SP en PvdA reageren verontrust op de nieuwe problemen. Opnieuw is blootgelegd dat bij een cruciale politiedienst sprake is van onderbezetting en onvrede. Dat is in deze tijden van terreur onbestaanbaar, vindt ook de politiek. De politiebond ACP vreest dat de problemen bij de Haagse afdeling Bewaken en Beveiligen ook consequenties hebben op internationaal niveau.

De afdeling Bewaken en Beveiligen (BB) bestaat uit meer dan tweehonderd manschappen. Een exact getal wil de politie om veiligheidsredenen niet noemen. Den Haag is de enige regionale politie-eenheid die over zo’n unit beschikt, vanwege de aanwezigheid van ambassades, het parlement en andere gebouwen die potentiële doelwitten zijn voor bijvoorbeeld terroristen.

Door Redactie Telegraaf.nl/Mick van Wely Foto: LIGTENBERG, SERGE

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.