Onderzoek naar Thyrax-omzetting

Gepubliceerd op 9 mei 2016 om 09:35

AMSTERDAM - Er komt een omvangrijk wetenschappelijk onderzoek naar de recente, noodgedwongen verandering van medicatie bij enige honderdduizenden gebruikers van het synthetische schildklierhormoon Thyrax.

Naamloos-74.pngDe Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie (NVE) en de Schildklier Organisatie Nederland (SON) willen weten welke de medische gevolgen zijn voor patiënten die plotseling zonder geneesmiddelen raakten, nadat de fabrikant van Thyrax Duotab onaangekondigd en zonder opgaaf van duidelijke redenen de productielijn in Oss, Noord-Brabant, beëindigde.

Daardoor moesten circa 350.000 schildklierpatiënten in Nederland in een aanzienlijk aantal gevallen acuut overstappen op alternatieve middelen, zoals Euthyrox en Levothyrox. ,,In hun samenstelling zijn deze middelen vrijwel vergelijkbaar, maar in de bloedspiegel van de patiënt kan sprake zijn van een hogere of juist lagere afgifte van het schildklierhormoon levothyroxine”, legt internist-endocrinoloog dr. Bruce Wolffenbuttel uit. ,,Die veranderde situatie kan een negatieve invloed hebben op het welbevinden van de gebruiker.” Wolffenbuttel is secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie.

Een aantal 'omgezette' patiënten sprak, vooral kort nadat zij de nieuwe medicatie waren gaan gebruiken, over bijwerkingen als extreme vermoeidheid, hinderlijke darmklachten, drukkende pijn in het hoofd en moeite met concentreren. Er waren evenwel ook goede ervaringen.

Voor directeur Rietje Meijer van de Schildklier Organisatie Nederland kan het onderzoek al binnen enige weken starten. Snel kan, volgens haar, duidelijkheid worden geboden over het effect dat de Thyrax-vervangers hebben op de bloedwaarden. Van enkele duizenden patiënten zijn die waarden, gaandeweg hun ’omzetting’, al geregistreerd.

Centrale vraag waarop in de studie een antwoord wordt gezocht luidt, aldus dokter Wolffenbuttel: ,,Heeft de ’switch’ naar een ander, vervangend schildklierhormoon de kwaliteit van het leven van schildklierpatiënt al dan niet beïnvloed? We willen graag van de ervaringen van patiënten leren hoe we de kans op bijwerkingen zo klein mogelijk kunnen houden.” Hij beaamt: ,,Deze studie is inderdaad het directe gevolg van het wegvallen van de Thyrax productie in Oss, waarvan patiënten het slachtoffer zijn.”

De studie wordt uitgevoerd door het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) en het Pharmo Instituut, in samenwerking met huisartsen, internisten, endocrinologen, en Thyrax-gebruikers uit het hele land.

Wolffenbuttel hoopt en verwacht dat patiënten niet al teveel hinder ondervinden van die omzetting van hun vaste medicatie naar een ander middel. ,,Evenzeer beseffen we dat er een groep van 10-15 procent is binnen het totale aantal gebruikers van schildkliermiddelen die gezondheidsklachten blijven houden, ook al zijn ze goed ingesteld.”

Producent Aspen Pharma staakte begin dit jaar de activiteiten in Oss (Noord-Brabant) en zou nog altijd bezig zijn deze te hervatten in Duitsland. Of dit bedrijf ooit nog het middel Thyrax Duotab in diverse doseringen gaat leveren is op dit moment volstrekt onduidelijk.

Door Redactie Telegraaf.nl/ René Steenhorst Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.