Economisch herstel gaat aan gezinnen voorbij

Gepubliceerd op 10 mei 2016 om 10:00

AMSTERDAM - Armoede in Nederland is in 2014 gestabiliseerd. Maar het aantal gezinnen met een laag inkomen steeg toen juist sneller dan in de jaren daarvoor. Dat zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS.

Naamloos-117.pngDe regionale verschillen zijn groot. Waar in Rotterdam een kwart van de jeugd in armoede leeft, is dat in de provincie Utrecht nog geen 10 procent. Die verschillen zitten ’m vooral in de samenstelling van de bevolking. De armoede is het grootst bij mensen met bijstandsuitkeringen. Zij wonen vooral in de grote steden met meer dan 100.000 inwoners, in de noordelijke provincies en in Zuid-Limburg.

Steeds meer ouders kloppen voor bijdragen voor hun kinderen aan bij fondsen. Het Nationaal Fonds Kinderhulp verwacht dit jaar 10 procent meer aanvragen, eenzelfde groei als vorig jaar. Waar de Vereniging Leergeld in 2014 nog 68.619 kinderen ondersteunde, verwacht directeur Gaby van den Biggelaar dat het er dit jaar bijna 84.000 worden.

Volgens Van den Biggelaar loont het financieel ondersteunen van arme gezinnen. „Als kleine kinderen al het gevoel hebben dat ze er niet bij horen, isoleren ze zich, nemen ze geen vriendjes mee naar huis, kunnen ze geen partijtje geven en worden ze zelf niet uitgenodigd. Dan ontstaat er een sfeer van ’wij horen er niet bij’ en kan een anti-houding ontstaan. Daar betaal je er later als maatschappij geld voor.”

Door Redactie Telegraaf.nl/ Anna Mees Foto: Hollandse Hoogte

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.