Er dreigt een potje blufpoker tussen Brussel en Ankara

Gepubliceerd op 11 mei 2016 om 11:58

Het Europees Parlement wenst niet te buigen voor de Turkse president Erdogan. Als Ankara niet aan alle 72 voorwaarden voor visumvrij reizen voldoet - inclusief aanpassing van de antiterreurwetten - dan piekert het parlement er niet over om de visumliberalisering zelfs maar in stemming te brengen.

Naamloos-203.pngVanmiddag is er in Straatsburg een debat over de stand van zaken rond de EU-Turkije-overeenkomst over de migratiecrisis en de bijbehorende 'visumdeal'. De Europarlementariërs willen met de Europese Commissie van gedachten wisselen over Erdogans uitspraken van de afgelopen dagen. Naar verwachting zal een grote meerderheid sterk gekant zijn tegen het toestaan van visumvrij reizen als Erdogan niet inbindt. De noodzakelijke parlementaire goedkeuring komt er voorlopig niet.

Volgens de Europese Commissie moet Turkije nog aan 5 van de 72 voorwaarden voor visumliberalisering voldoen. De belangrijkste daarvan is dat Turkije zijn definities van terrorisme en terreurdaden aanpast aan die van de EU. Die aanpassing moet garanderen dat journalisten of academici niet meer in de gevangenis belanden op grond van de antiterreurwetten. Dergelijke arrestaties zijn nu aan de orde van de dag.

Iedereen op de kast
Erdogan slaagt er al sinds vrijdag in iedereen in Brussel op de kast te krijgen met boude uitspraken. "Wij verwachten van de EU dat zij hun eigen wetten repareren die terrorisme ondersteunen", zei hij gisteren.

"Europese landen zijn nog steeds veilige toevluchtsoorden voor politieke vertakkingen van terreurgroepen. Het is daarom een staaltje zwarte komedie dat de EU ons land bekritiseert vanwege de definitie van terrorisme."

Vrijdag zei hij al niet van plan te zijn de antiterreurwetten te veranderen. "Wij gaan onze weg, jullie gaan jullie weg", zei hij. Dat leek een rake illustratie van de recente stelling van vicevoorzitter Timmermans van de Europese Commissie dat Turkije de laatste tijd eerder wegdrijft van de EU dan op toenaderingskoers zit.

Prullenbak
De inmiddels op een zijspoor gerangeerde premier Davutoglu zei onlangs dat de hele EU-Turkije-overeenkomst de prullenbak ingaat als de EU de visumdeal niet uitvoert. Dat zou betekenen dat de Turken niet meer willen meewerken aan het terugnemen van alle bootvluchtelingen uit Griekenland, voor de EU het belangrijkste onderdeel van de afspraken.

Een potje blufpoker dreigt. Zal Ankara inderdaad de overeenkomst opblazen als het visumvrij reizen niet doorgaat? Gisteren noemde Erdogan oktober als uiterste moment, waarmee hij de EU nog wat respijt lijkt te geven. Eerder was sprake van juli.

Aan de andere kant: is Brussel straks bereid de zwaarbevochten migratie-afspraken met Turkije op het spel te zetten met als argument dat Turkije weliswaar aan 71 visumvrije voorwaarden voldoet maar aan eentje niet?

 

Door Redactie Trouw: Christoph Schmidt Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.