Forse boete voor onderverhuur soms té fors

Gepubliceerd op 11 mei 2016 om 12:58

De raad van state heeft woensdag geoordeeld dat de boete van 12.000 euro voor het onderverhuren van een vrijesectorwoning niet altijd redelijk is.

Naamloos-217.pngEen man had deze boete door het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam opgelegd gekregen nadat hij tussen 2012 en 2013 zijn woning in Amsterdam zonder vergunning had onderverhuurd en daarmee de woning had onttrokken aan de woningvoorraad. 

HUISVESTINGSVERORDENING

Op grond van de Amsterdamse Huisvestingsverordening hangt aan het ongeoorloofd onderverhuren van een vrijesectorwoning een boete van 12.000 euro. De raad van state vindt dit bedrag niet onevenredig hoog, maar wel in sommige gevallen.

ZIEKE MOEDER

De man had de woning verhuurd omdat hij was ingetrokken bij zijn zieke moeder. Zodra deze de nodige hulp zou krijgen, zou hij met zijn vriendin weer de woning betrekken. Tot die tijd verhuurde de man de woning tegen een lager bedrag dan de huurprijs.

De man maakte er ook geen geheim van dat hij de woning had verhuurd door de nieuwe bewoners gewoon te laten inschrijven in de basisadministratie. De raad neemt daarbij mee dat de man geen financieel voordeel had en ook niet bedrijfsmatig onderverhuurd had.

De man krijgt daarom een verlaagde boete van 3000 euro. Het college van burgemeester en wethouders moet daarnaast de proceskosten en het griffierecht vergoeden.

Door Redactie Metro/ Jelle van der Kooij Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.