Neerleggen verdediging is een bewezen strategie

Gepubliceerd op 14 mei 2016 om 13:58

Neerleggen verdediging, zoals advocaat Stijn Franken deed, kan strategie zijn. Dat die werkt, is meer dan eens bewezen.

Advocaten die hun verdediging neerleggen zijn zeldzaam. De voorbije dagen sneuvelden echter twee raadslieden nog voordat hun zaak inhoudelijk voor de rechter werd behandeld. Robert Malewicz, de advocaat van Aydin C., hield het voor gezien omdat hij te weinig tijd kreeg zich voor te bereiden op het proces; C. wordt verdacht van het maken van pornografische beelden van 39 slachtoffers. En dan was er natuurlijk Willem Holleeder, verdacht van betrokkenheid bij moord, wiens raadsman Stijn Franken na een jarenlange relatie de handdoek in de ring gooide.

Een goede strategie
Welke lessen kunnen hieruit worden getrokken? Malewicz wilde meer tijd om de zaak voor te bereiden. Hij kreeg die niet. Omdat niemand zich vervolgens aandiende als opvolger, restte de rechtbank niets anders dan Malewicz de tijd te gunnen die hij vroeg. Missie geslaagd, moet je uit dit voorval concluderen. De verdediging staken kan een strategie zijn die werkt.

Wat de zaak-C. duidelijk heeft gemaakt, is dat dossiers overnemen niet populair is. De Amsterdamse rechter, uiteindelijk verantwoordelijk voor het vinden van rechtsbijstand voor de verdachte, slaagde er niet in om iemand te vinden die wilde en tegelijkertijd ook het vertrouwen genoot van de verdachte.

Hetzelfde kan makkelijk gebeuren met het dossier-Holleeder. De verdachte zelf wil de ingewerkte Franken behouden. Je moet wel van zeer goede advocatenhuize komen wil Holleeder je als nieuwe raadsman hebben. De spoeling is dus dun. Al was het maar omdat inlezen in deze zaak zeer veel tijd vergt: maanden.

Voor het geld hoef je het niet te doen. Het toevoegingstarief van 107 euro per uur is ver verwijderd van wat topadvocaten vragen. De kans dat er geen advocaat te vinden is, is nadrukkelijk aanwezig. Zeker nu Franken zelf heeft aangeven dat hij alleen stopt omdat de deken van de Orde van Advocaten daartoe het dringende advies heeft gegeven.

Door Redactie Trouw: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.