'Sfeer onder Turkse Nederlanders op dieptepunt'

Gepubliceerd op 14 mei 2016 om 16:27

Vicepremier Lodewijk Asscher maakt zich zorgen over de sfeer onder Turkse Nederlanders. Hij spreekt van een 'dieptepunt' na de affaire rond Ebru Umar.

'Sfeer onder Turkse Nederlanders op dieptepunt'

Columnist Umar mocht bijna drie weken Turkije niet uit omdat ze de Turkse president Erdogan op Twitter beledigd zou hebben.

'Fuck Erdogan', schreef ze onder andere. De kwestie zorgde ook in Nederland voor felle reacties. Ze kreeg steun, maar ook veel kritiek van een grote groep Turkse Nederlandse Erdogan-aanhangers.  

Op dit moment zit Umar in een 'safe house' ergens in Nederland vanwege bedreigingen aan haar adres. Volgens Asscher voelen veel Turkse Nederlanders zich blijkbaar zo verbonden met de politieke discussie in Turkije dat ze hun mening niet voor zich kunnen houden en zelfs gaan bedreigen. "Dat vind ik een probleem", zei hij in het programma Met het Oog op Morgen. "De onvrijheid die in de Turkse samenleving nu te zien is, dreigt geïmporteerd worden naar Nederland."

Geert Wilders

Asscher noemt de bedreigingen 'echt vreselijk'. Volgens de vicepremier hebben we veel vrijheid, "maar bedreiging waarmee je iemand bang maakt, dat is van een andere orde, daar is geen excuus voor." Hij hoopt niet dat Umar net zo beveiligd moet worden als Geert Wilders. "Geert Wilders wordt al zeer lang, zeer ernstig bedreigd, dat is een afschuwelijk iets. Met enorme consequenties voor hoe je je leven leidt."

De vicepremier plaatste eerder dit jaar zelf een cynische post op zijn Facebookpagina naar aanleiding van vele racistische reacties op sociale media. Hij sprak de mensen aan die hem 'Zionistenhond' noemden, of hem aanspraken met 'aSScher', een verwijzing naar de beruchte Duitse SS en zijn joodse achtergrond. "Altijd lachen", schreef hij.  "Mag ik jullie voorzichtig aanraden voor de volgende keer dat je zo'n reactie plaatst om de tweet of post eerst even aan je moeder te laten zien? Of aan je dochter, for that matter?"

Door Redactie  RTL Nieuws Foto: ANP/ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.