Miljoenen voor Amsterdamse Joodse slachtoffers

Gepubliceerd op 16 mei 2016 om 11:45

AMSTERDAM - "Iedereen wil weten hoe de holocaust heeft kunnen gebeuren. Het Nationaal Holocaust Museum wil de geschiedenis in zijn geheel vertellen".

Naamloos-453.pngDat zei de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zondag bij de opening van het Nationaal Holocaust Museum.

De burgemeester stelde de Joodse gemeenschap 10 miljoen euro ter beschikking, die onder meer kan worden gebruikt voor het nieuwe museum en voor de zogeheten Namenwand, het Holocaustmonument dat aan de Weesperstraat in de hoofdstad komt.

Het bedrag van 10 miljoen euro staat voor de achterstallige erfpacht die Joodse Amsterdammers na de oorlog moesten betalen over de jaren die zij in de kampen zaten. De gemeente geeft dit geld nu terug aan de Joodse gemeenschap.

Minister Bussemaker (Onderwijs) was ook bij de opening. Kinderen van groep 7 van basisschool De Kraal in de Amsterdamse Transvaalbuurt vertelden haar op het podium wat zij hadden geleerd van de Jodenvervolging, die tijdens de Duitse bezetting in hun buurt had plaatsgevonden.

Het nieuwe museum waarover 25 jaar is gediscussieerd, zit in een voormalige Kweekschool aan de Plantage Middenlaan. Hier werden tijdens de Duitse bezetting Joodse kinderen uit een naburige crèche naartoe gesmokkeld en zo van vervolging gered.

Door Redactie Telegraaf.nl/Stan Huygens Foto: Ronald Bakker

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.