Kabinet wil onderzoek naar 70 jaar geweld in jeugdzorg

Gepubliceerd op 17 mei 2016 om 10:29

Er komt een onderzoek naar geweld tegen uit huis geplaatste kinderen in de jeugdzorg vanaf 1945 tot nu. Daarnaast wordt er een meldpunt ingesteld voor slachtoffers.

Het kabinet neemt daarmee het advies over van een commissie onder leiding van hoogleraar pedagogiek De Winter. De commissie zegt dat onderzoek noodzakelijk voor maatschappelijke erkenning voor de slachtoffers.

Het kabinet wil dat de onderste steen boven komt, zei staatssecretaris Van Rijn bij de presentatie van het rapport van De Winter. "We moeten voorkomen dat dit zich herhaalt". Van Rijn onderstreept dat het onderzoek de nodige gevolgen zal hebben in de jeugdzorg en voor de mensen die er met hart en ziel werken. 

Aanwijzingen

De wetenschappers hebben in hun vooronderzoek verschillende aanwijzingen gevonden van langdurig en ernstig geweld tegen minderjarigen die onder verantwoordelijkheid van de overheid uit huis waren geplaatst.

De commissie Geweld Jeugdzorg kreeg van ruim 200 slachtoffers berichten over geweld in inrichtingen en pleeggezinnen. De slachtoffers zeiden tegen de commissie dat hun verhalen zelden serieus werden genomen.

De Winter wil dat onderzocht wordt of de huidige hulpverlening aan slachtoffers adequaat is, en zo niet wat er moet veranderen. Bij het onderzoek moeten ook minderjarigen in de jeugd-ggz, doven- en blindeninstituten en jeugdzorg op de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) worden betrokken. Het onderzoek zal naar schatting twee jaar duren.

Het kabinet maakt voor de zomer duidelijk hoe het onderzoek gaat verlopen. 

De commissie Geweld Jeugdzorg is de derde commissie die misstanden in de zorg aan de kaak stelt.

Commissie-Deetman:

De commissie-Deetman deed onderzoek naar het misbruik van kinderen binnen de Rooms-Katholieke Kerk.  In katholieke instellingen zijn tussen 1945 en 1981 naar schatting 10.000 tot 20.000 kinderen het slachtoffer geworden. Kerkbestuurders hebben het misbruik binnenskamers gehouden, daders beschermd en de eigen reputatie van de kerk laten prevaleren boven de zorg voor de slachtoffers, concludeert Deetman.

Commissie-Samson:

De commissie-Samson deed onderzoek naar seksueel misbruik in de jeugd- en gehandicaptenzorg. De uitkomst was onder meer dat er in Nederland één onafhankelijk meldpunt moet komen voor alle vormen van misbruik.

Door: Redactie NOS: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.