Politie schatte dreiging Linda van der Giesen fout in

Gepubliceerd op 17 mei 2016 om 10:58

De politie heeft een inschattingsfout gemaakt bij het beschermen van Linda van der Giesen, die vorig jaar zomer werd doodgeschoten op het parkeerterrein van het ziekenhuis in Waalwijk. Een onafhankelijke commissie heeft dat vastgesteld.

Naamloos-501.pngDe 28-jarige vrouw werd vorig jaar zomer doodgeschoten bij het TweeSteden-ziekenhuis, waar ze als verpleegkundige werkte. Een dag later meldde haar ex-vriend John F. zich als dader.

Al snel gaf de politie toe dat er fouten waren gemaakt. Van der Giesen had kort voor haar dood aangifte tegen F. gedaan van bedreiging en stalking en had de politie ook verteld dat hij vermoedelijk een wapen had. De politie trad echter niet op.

Protocollen

Een commissie onder leiding van oud-VVD-voorzitter Eenhoorn zegt nu dat bij de politie niemand zich persoonlijk verantwoordelijk voelde voor de veiligheid van Van der Giesen. De protocollen werden weliswaar gevolgd, maar er had volgens Eenhoorn meer moeten worden gedaan.

De aangifte van Van der Giesen had in combinatie met overige informatie, bijvoorbeeld over het strafblad van F., moeten leiden tot een interventie.

Politiechef Vissers noemt het een genuanceerd, kritisch en duidelijk rapport. "Wij hadden ons meer moeten laten leiden door het directe belang van de veiligheid van het slachtoffer. We hebben er met zijn allen veel van geleerd."

Door: Redactie NOS: Foto:  ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.