Poetshulp blijft taak gemeente

Gepubliceerd op 18 mei 2016 om 11:17

AMSTERDAM - Ouderen en gehandicapten die van hun gemeente te horen hebben gekregen dat ze per 1 januari 2015 geen of minder huishoudelijke hulp zouden krijgen, hebben waarschijnlijk toch recht op een gemeentelijke poetshulp.

Naamloos-577.pngDe Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in Nederland voor conflicten tussen overheden en burgers, heeft bepaald dat gemeenten de inwerkingtreding van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning op die datum niet als excuus mogen gebruiken om de huishoudelijke hulp stop te zetten of erin te schrappen. Ook onder de nieuwe wet is de gemeente verantwoordelijk voor de poetshulp, aldus de Raad.

Excuus

Als de gemeente de hulp toch wil stopzetten, kan dat alleen na ’deugdelijk onderzoek’, blijkt uit de drie uitspraken die de Raad woensdag heeft gedaan. Een beroep op de gemeentelijke beleidsvrijheid en de eigen verantwoordelijkheid van burgers voor hun zelfredzaamheid is niet genoeg. Ook mag de gemeente het korten op de bijdrage van het Rijk niet als excuus aanvoeren.

Juristen hadden al verwacht dat de Raad zich tegen de gemeenten zou uitspreken. De beroepsrechters maakten eerder al korte metten met gemeenten die zonder objectief onderzoek stellen dat een huis in veel minder uur kan worden schoongemaakt.

De uitspraak heeft naar verwachting grote gevolgen voor de vele gemeenten die de huishoudelijke hulp hebben geschrapt of versoberd, schreef vakblad Binnenlands Bestuur eind februari in de aanloop naar het vonnis. De bezwaarschriften tegen die beslissingen waren al on hold gezet.

Door redactie Telegraaf/ Foto: DIJKSTRA BV

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.