Jacht op verdwenen geld ’playboypriester’

Gepubliceerd op 18 mei 2016 om 11:52

MAASTRICHT - Bijna negen jaar na de plotselinge dood van de Limburgse ’playboypriester’ Joep Haffmans, die verdacht werd van grootschalige verduistering en diefstal, is er weer een speurtocht aan de gang in Spanje naar een deel van het verdwenen armengeld.

Affaire omstreden Limburgse deken Joep Haffmans krijgt nog staartje


Joep Haffmans op een beeld uit de jaren 80. De Limburgse geestelijke werd verdacht van grootschalige verduistering en diefstal.

Dat bevestigt voorzitter Frans Vluggen van het RK Caritasfonds in Gulpen, dat het geld probeert terug te krijgen, tegenover De Telegraaf. Het gaat hier naar verluidt om vele duizenden euro’s die uit de armenkas werden ontvreemd door Haffmans.

De omstreden geestelijke had een geheime relatie met een vrouw en verbleef daarom veelvuldig op het Spaanse eiland Tenerife. Frans Vluggen, in het dagelijks leven rechter bij de rechtbank in Limburg, geeft aan dat inderdaad weer pogingen worden ondernomen om de door Haffmans weggemoffelde euro’s boven water te krijgen omdat „het betreffende bedrag pas later in beeld is gekomen”.

„We hebben hierover inmiddels contact met een Spaanse bank. Over de hoogte van de bedragen doen wij geen mededelingen”, verklaart Vluggen. In totaal sluisde Haffmans ongeveer 1,8 miljoen euro weg. Met de zoektocht in Spanje blijkt de geruchtmakende affaire rondom Joep Haffmans - die de naam playboypriester kreeg vanwege zijn flamboyante en buitensporige gedrag - tien jaar nadat een en ander aan het licht kwam nog steeds niet voorbij.

Haffmans, die werd beschuldigd van belastingontduiking, verduistering van geld uit de armenkas, bedreiging en mishandeling, werd op 28 juli 2007 dood achter zijn bureau in Sittard gevonden. Hij was hiernaartoe verbannen door het bisdom. „De affaire heeft diepe sporen achtergelaten in de Gulpense samenleving”, vervolgt Vluggen.

Constant Clerx, opvolger van Haffmans als deken in het Zuid-Limburgse Gulpen, bevestigt eveneens dat de jacht op het door zijn voorganger verduisterde kerkengeld weer plaatsvindt. „Een gedeelte van dat geld is inderdaad nog altijd weg”, aldus Clerx.

„Het is ongelooflijk hoe alle perikelen rondom Haffmans nog altijd leven hier in Gulpen. „Dat geld moet boven water komen, maar de vraag is of dit zal gaan lukken.” Het is de bedoeling dat er een film over het leven van Joep Haffmans met de naam ’Playboypriest’ gaat komen. Een leven vol luxe auto’s, relaties met mannen en vrouwen, veel drankgebruik en misbruik van geld uit de armenkas van zijn parochie in Gulpen.
 
Door redactie Telegraaf/Bjorn Thimister FOTO ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.