Commotie kleeft aan Sylvana Simons

Gepubliceerd op 20 mei 2016 om 11:43

Het besluit van Sylvana Simons om zich aan te sluiten bij de Haagse tweemansfractie Denk kwam voor zowel vriend als vijand van de tv-persoonlijkheid als een verrassing.

Commotie kleeft aan Sylvana Simons

Zelf zal ze van die verbazing een stuk minder opkijken, want commotie rondom haar persoon is de laatste jaren meer regel dan uitzondering.

ZWARTJES

Bijna een jaar geleden zat Simons als tafeldame bij De Wereld Draait Door toen presentator Martin Simek aanschoof om het over het vluchtelingenprobleem in Italië te hebben. Toen het over bootvluchtelingen ging, bezigde hij de term ‘zwartjes’. Sylvana onderbrak hem om te vragen of hij dat woord soms als grapje bedoelde.

Simek bleek zich van geen kwaad bewust, want ‘zo noem je ze toch’. Na afloop kreeg Sylvana een storm van kritiek over zich heen. Sindsdien laat ze vaker van zich horen als het gaat om racismekwesties.

COLUMN

Zoals die keer dat vrouwenblad Viva vorig jaar een artikel plaatste over zwarte mannen. Eentje over waarom je als vrouw nooit meer anders zou willen, om precies te zijn. Veel mensen vonden dat een dergelijk artikel niet door de beugel kon en ook Sylvana was woest over zoveel kortzichtigheid. Ze klom in de pen richting de hoofdredactie van het tijdschrift en bood aan om samen te kijken hoe ze dergelijke artikelen in het vervolg konden vermijden. Viva was daar zo blij mee dat ze haar aan baan aanboden als columnist.

LULVERHALEN

Sylvana maakte vorig jaar haar debuut als podiumkunstenaar toen zij een van de sprekers was in de voorstelling De LULverhalen. In deze reeks van Howard Komproe vertellen bekende Nederlanders al dan niet waargebeurde verhalen over het mannelijk geslachtsdeel. Bij de voorstelling in Den Bosch was Simons aan de beurt. Maar eenmaal op het podium begon ze een betoog over Zwarte Piet (die ze natuurlijk een lul vindt) en dat vond de zaal niet zo tof. Het is te hopen dat haar politieke carrière een langer leven beschoren is dan die op het toneel, want na die avond in Den Bosch viel daarvoor letterlijk het doek.

EBRU UMAR

Ze neemt als nieuwbakken politicus in elk geval geen blad voor de mond. Dat bleek tijdens haar eerste optreden als lid van Denk woensdag in De Wereld Draait Door. Matthijs van Nieuwkerk wilde bijvoorbeeld van haar weten wat ze vindt van de situatie met Ebru Umar, de Metro-columnist die tot vorige week vastzat in Turkije nadat ze zich negatief had uitgelaten over de Turkse president Erdogan.

„Het is heel simpel. Ze heeft in een land iets gedaan wat in dat land niet mag”, antwoordde Simons. „Dat is heel vervelend voor haar, maar ze heeft haar gevangenschap in redelijk vrijheid kunnen doorbrengen. Maar als ik in een land op vakantie ga en ik besluit daar dingen te doen die daar niet mogen..? Hm, moeilijk.

” Ook liet ze weten haar vraagtekens te hebben bij het feit dat ze zelf aan den lijve ondervindt hoe mensen haar iedere dag beledigen via social media en dat er daar nooit Kamervragen over worden gesteld. „De selectieve verontwaardiging over dit soort praktijken, valt mij op.”

Redactie Metro Constance van Amstel Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.