Bijna 40 kinderen onterecht in gesloten inrichting

Gepubliceerd op 26 mei 2016 om 11:26

In het gesloten jeugdbehandelcentrum Schakenbosch in Leidschendam zitten 38 kinderen die daar eigenlijk niet behandeld hadden mogen worden.

De kinderrechter had voor hun behandeling toestemming moeten geven, maar dat is niet gebeurd, meldt NRC Handelsblad.

Het gaat om kinderen tussen de 12 en 18 jaar met een lichte verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen. In Schakenbosch wordt de vrijheid van de 38 kinderen beperkt als de leiding vindt dat dat nodig is, bijvoorbeeld als dwang de enige manier is om medicijnen te geven. Ook kunnen ze in hun kamer worden opgesloten.

Onderzoek Inspectie

De Inspectie Jeugdzorg heeft op verzoek van het ministerie van VWS onderzoek gedaan naar de opvang in de jeugdzorg. Het rapport daarover is klaar en wordt binnenkort door het ministerie naar de Tweede Kamer en de instellingen gestuurd.

De inspectie moest antwoord geven op de vraag waar in het grijze gebied van regelgeving instellingen in de fout gaan en waar niet. Instellingen weten niet altijd of ze binnen de regels blijven. 

Een van de conclusies zou zijn dat Schakenbosch 38 kinderen niet had mogen plaatsen. VWS wil nog niets over het rapport of de zaak-Schakenbosch zeggen. Ook het jeugdbehandelcentrum zelf wil nog niets kwijt. 

Door: Redactie NOS: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.