Teeven wil niet onder ede getuigen in zaak-Demmink

Gepubliceerd op 30 mei 2016 om 00:05

Fred Teeven gaat in beroep tegen de beslissing van de rechtbank, die hem dwingt onder ede te getuigen over het Rolodexonderzoek naar kindermisbruik onder hooggeplaatste ambtenaren. Dat meldt het AD zaterdag.

Fred Teeven arriveert bij de rechtbank voor het verhoor

Het VVD-Kamerlid zou op 3 juni opnieuw moeten getuigen. Teeven was als officier van justitie betrokken bij dat geheime onderzoek, waarin onder meer drie collega-officieren werden verdacht van misbruik van minderjarige jongens. Tot grote frustratie van de betrokken rechercheurs lekte het onderzoek vroegtijdig uit en zijn de verdenkingen nooit bewezen.

Op advies van het OM gaat Teeven in beroep, zo verklaarde hij aan het AD. Mocht zijn beroep worden verworpen, dan moet hij alsnog getuigen.

Teeven, nu Tweede-Kamerlid voor de VVD, werd eind april verhoord op verzoek van een vermeend slachtoffer van Joris Demmink. Deze man, zelf niet aanwezig, zegt dat hij de oud-topman van Justitie eind jaren tachtig als klant had. Hij was toen vijftien jaar.

In 1997 en 1998 gaf Teeven als officier van justitie leiding aan het geheime Rolodex-onderzoek. Hij beriep zich donderdag op zijn geheimhoudingsplicht na de vraag of hij tijdens dat onderzoek verder 'nooit iets had gehoord' over Demmink. Ook op de vraag op welke personen het Rolodex-onderzoek zich precies richtte, wilde hij niets zeggen.

De rechtbank in Amsterdam neemt de getuigenverhoren onder ede af, op verzoek van een van de vermeende slachtoffers van Demmink. Het gaat om de oud-jongensprostitué, die in 2014 zelf onder ede verklaarde dat hij eind jaren tachtig de oud-topman van het ministerie van Justitie als klant had. Demmink was tot 1 november 2012 de hoogste ambtenaar van het departement.

Teeven was betrokken bij het Rolodex-onderzoek. Dit geheime project onderzocht de mogelijke betrokkenheid van hooggeplaatste personen zoals Demmink bij seksfeestjes met minderjarige jongens.

De getuigenverklaringen die bij de rechtbank in Amsterdam worden afgelegd, kunnen later worden gebruikt voor een eventuele aangifte tegen Demmink.

 

Door Redactie Volkskrant:  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.