17.000 banen gesneuveld in thuishulp en ouderenzorg

Gepubliceerd op 4 juni 2016 om 09:38

Minstens 17.000 vaste banen in de thuishulp en ouderenzorg, gingen afgelopen jaar verloren. Dat blijkt uit een analyse van vakbond FNV en het AD van bijna driehonderd jaarverslagen.

De exodus aan zorgmedewerkers - ruim anderhalf keer zo veel ontslagen als bij V&D - is volgens werkgeversorganisatie Actiz te wijten aan forse bezuinigingen van het kabinet, waardoor veel verzorgingstehuizen moesten sluiten.

Ook gemeenten zijn debet aan de ontslaggolf, zegt Actiz-directeur Jan de Vries. ,,Er zijn in sommige gemeenten rigoureuze besluiten genomen die nu weer moeten worden teruggedraaid, zoals het afschaffen van de huishoudelijke hulp."

De hoogste bestuursrechter bepaalde onlangs dat gemeenten niet zomaar mogen snijden in de uren voor huishoudelijke hulp. De Vries: ,,Dat is heel wrang voor de duizenden medewerkers die ontslagen zijn en straks misschien weer aangenomen moeten worden."

Balkenendenorm
Nog altijd verdient een kwart van de zorgbestuurders meer dan de minister-president (179.000 euro). Wim Rave van Driezorg Wonen in Zwolle spande de kroon.

Dankzij een ontslagvergoeding van 426.000 euro kreeg hij in 2015 ruim 567.000 euro mee. Rave liet een instelling achter die destijds onder extra toezicht stond van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De ChristenUnie heeft inmiddels Kamervragen gesteld over de 'exorbitante ontslagvergoeding'.

Pensioenreparatie
Rave begrijpt de kritiek, maar stelt dat het om 'pensioenreparatie' gaat, waarvan ruim de helft aan belasting wordt afgetrokken. ,,Ik ben 60 en ging vlak voor mijn pensioen weg bij mijn baan waar ik dertig jaar lang ziel en zaligheid in heb gelegd."

Campagneleider Sarah Dobbe van FNV noemt de topsalarissen en gouden handdrukken in tijden van bezuinigingen en ontslagen schandalig. ,,Het gaat om zorggeld dat niet aan zorg wordt besteed. Zorgmedewerkers krijgen in tegenstelling tot bestuurders geen ontslagvergoeding, omdat daar geen geld voor is."

Reservepotje
Bij de meeste instellingen nam het eigen vermogen, het reservepotje voor in barre tijden, met tonnen en soms zelfs miljoenen euro's toe. Dit blijkt uit een analyse van 290 jaarverslagen door vakbond FNV en deze krant. Hoewel nog niet alle jaarverslagen zijn ingeleverd, stevent de branche voor het eerst af op een reserve van ruim vijf miljard euro.

In commerciële branches kan deze ontwikkeling op applaus rekenen, maar in de zorgsector stuit het oppotbeleid ook op kritiek. Professor Bedrijfsvoering voor Zorgorganisaties Joris van de Klundert legt uit waarom: ,,Een gebruikelijke manier om het eigen vermogen aan te vullen, is om minder kosten te maken dan er inkomsten zijn. Oftewel: geld dat is bedoeld om zorg te bieden, wordt niet uitgegeven. Bij instellingen met een laag eigen vermogen is die keuze nog wel te begrijpen, maar van instellingen met voldoende geld mogen we verwachten dat zorggeld wordt besteed waarvoor het bedoeld is. Handen aan het bed.''

 

Door Redactie AD Foto: 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.