'Rovende butler' vond zijn salaris veel te laag

Gepubliceerd op 7 juni 2016 om 12:57

Omdat hij vond dat hij onder­betaald werd, stal 'butler' Marcel J. van hotel Huis ter Duin juwelen van zijn baas en gasten. Hij heeft veel spijt, maar blijft in de cel.

'De Butler' voor de Haagse rechtbank tijdens een pro-forma.

Een slanke man, nu met krulletjeskapsel, die na 2,5 maand voorarrest dolgraag naar huis wil om 'aan zijn toekomst te werken en alle schade te compenseren'. Zo zat hij gisteren in de rechtbank Den Haag: Marcel J. (42), al 16 jaar personal assistant van eigenares Marjan Noorlander van het sjieke hotel Huis ter Duin in Noordwijk die zijn eigen baas en gasten beroofde van dure sieraden.

Als vertrouwenspersoon van Noorlander (die hem ook 'mijn butler' noemde) kon J. overal bij. Dus ook bij de juwelen van bevriende hotelgasten die hun spullen in de hotelkluis lieten opbergen. Veilig, dachten zij.

Maar J. verving de diamanten in de ringen, kettingen en horloges door goedkope zirkonia's, verkocht daarna de echte stenen en betaalde er peperdure vakanties naar Dubai, Amerika en Bali mee. Een gewiekste truc waar charmeur Marcel J. al sinds 2008 mee wegkwam.

Tegen de lamp
Het is te danken aan een oplettende medewerker van Gassan Diamonds in Amsterdam dat J. tegen de lamp liep. Daar wilde J. een diamant verkopen uit een ring die Gassan Diamonds zelf had verkocht.

Een medewerker herkende de aangeboden diamant en belde met de koper. Die dacht dat zijn ring plus diamant veilig in de kluis van Huis ter Duin lag. Het kostte daarna weinig recherchewerk om te ontdekken dat 'de butler het had gedaan'. Tijdens de nog niet inhoudelijke zitting in Den Haag gisteren, werd ook duidelijk dat Marcel J. eigenlijk van mening was dat hij 'recht had op het geld'. Hij vond dat hij werd onderbetaald en ondergewaardeerd.

Slachtoffers
Inmiddels hebben zich zes slachtoffers gemeld. ,,We sluiten meer slachtoffers zeker niet uit'', aldus het OM dat meteen een oproep deed om melding te doen. Onder de gedupeerden is ook een oude, zieke mevrouw én de familie Noorlander zelf, eigenaar van Huis ter Duin.

Marcel J. schudde soms lichtjes met zijn hoofd. Het 'mediacircus' en tien weken cel hebben 'er ingehakt', zei hij. Hij heeft bekend en heeft spijt, maar geeft nog weinig openheid van zaken, vindt het OM. Zo is het onduidelijk waar de vele tonnen euro's zijn gebleven. Ook zegt J. dat hij de sieraden van de oude zieke vrouw 'in opdracht van haar' heeft verkocht. Meerdere redenen om hem gedurende het onderzoek in hechtenis te houden, vond de rechter.

Door Redactie AD Foto: AD

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.