Bonus voor terugnemen migrant

Gepubliceerd op 7 juni 2016 om 21:25

STRAATSBURG - Niet-Europese landen die meewerken aan het terugnemen van migranten die geen recht hebben op verblijf in Europa, kunnen financiële en andere voordelen tegemoetzien. Omgekeerd volgen bij tegenwerking strafmaatregelen.

De Europese Commissie presenteerde dinsdag in Straatsburg een migratiestrategie om hierover ,,partnerschappen op maat’’ te sluiten met herkomstlanden in Afrika en het Midden-Oosten. Jordanië, Libanon, Mali, Nigeria, Niger, Senegal en Ethiopië komen als eerste in aanmerking.

Op korte termijn moet het voorstel het ,,onacceptabele’’ aantal verdrinkingsdoden in de Middellandse Zee verminderen, aldus vicevoorzitter Frans Timmermans. EU-buitenlandchef Federica Mogherini wees erop dat ook duizenden mensen het leven laten in de Afrikaanse woestijn, op weg naar Europa.

Landen die meewerken aan het terugkeerbeleid wordt handelsvoordelen, meer ontwikkelingssteun en geld voor grensbewaking of vluchtelingenopvang in het vooruitzicht gesteld. Bij tegenwerking kan bijvoorbeeld het visumbeleid worden aangescherpt of de samenwerking op landbouwgebied worden opgezegd. Dit principe wordt in het hele EU-beleid doorgevoerd als het aan Timmermans ligt.

De komende vijf jaar worden miljarden vrijgemaakt die ervoor moeten zorgen dat migranten dichter bij huis blijven. In het eerder opgerichte Afrikafonds van 1,8 miljard euro wordt een half miljard extra gestort. In het najaar volgt een voorstel voor een breder investeringsfonds met 3,1 miljard euro.

Brussel vraagt de EU-landen deze bedragen te verdubbelen en hoopt dat de fondsen het tienvoudige aan investeringen aantrekken. Volgens Mogherini kan een ,,slimme mix van investeringen een copernicaanse revolutie’’ teweegbrengen.

 

Het CDA reageerde positief op het voorstel. "De wortel moet met de stok gepaard gaan’’, aldus Europarlementariër Jeroen Lenaers. Zijn collega Judith Sargentini (GroenLinks) was erg kritisch. Zij stelde dat de Europese Commissie ,,de ontwikkelingsfondsen plundert om migranten te weren.’’ Kati Piri (PvdA) stelde dat de nadruk niet eenzijdig liggen op grensbewaking en boetes. ,,Investeren in goed bestuur en mensenrechten is cruciaal."

Door redactie Telegraaf Foto: AP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.