Jongen (11) die langzaam in standbeeld verandert krijgt hulp

Gepubliceerd op 10 juni 2016 om 17:20

De 11-jarige Ramesh uit Nepal lijdt aan een zeldzame huidaandoening die hem langzaam maar zeker in een standbeeld verandert. Wandelen of praten lukt niet meer en zijn uiterlijk jaagt andere kinderen de stuipen op het lijf. Zijn ouders moesten lange tijd machteloos toe kijken, maar er is hoop. Er is een mogelijke behandeling en soulzangeres Joss Stone zorgt voor financiële steun.

Bij de geboorte van het jongetje leek er niets aan de hand, maar twee weken later begon zijn huid plaats te maken voor grote, zwarte schubben. ,,Er kwam een nieuwe huid in de plaats, die almaar harder en zwarter werd. We wisten niet meer wat we moesten doen, niemand kon ons helpen", vertelt zijn vader aan de Britse nieuwssite Daily Mail.

De dokters in Baglung, een afgelegen regio in Nepal, hielden het op een schimmelinfectie, maar met Ramesh ging het steeds maar slechter. ,,Op vijfjarige leeftijd maakte hij duidelijk dat zijn lichaam pijn deed en dat hij niet meer kon lopen. Hij heeft zich nooit echt kunnen uitdrukken. Soms zat hij te huilen, maar we wisten niet hoe we hem konden helpen. Als andere kinderen hem zagen, liepen ze huilend van hem weg. Voor ons was het al lastig om dat te zien gebeuren, hoe moet hij er zich dan bij gevoeld hebben?"

60 euro
Op z'n zesde liet Ramesh school voor wat het was. Nanda en Nar ontdekten dat er een medische term voor zijn aandoening bestond: ichtyose, oftewel verdroging en schubvorming op de huid. Een stap dichterbij een oplossing bracht hen dat echter niet.

Nanda is een simpele arbeider die 7.000 Nepalese roepie (bijna 60 euro) per maand verdient. ,,Dokters vertelden ons dat een behandeling heel wat geld kost en dat hij daarvoor naar een ziekenhuis zou moeten. Wij konden ons dat niet veroorloven, dus bleven we ons best doen om Ramesh thuis te verzorgen."

Rollen
De ouders kregen echter hulp uit onverwachte hoek. Een filmpje over de situatie werd gedeeld op sociale media en zo ging de bal rollen. ,,Ik kreeg een e-mail van de entourage van Joss Stone", aldus de Nepalese zangeres Sanjay Shreshta. ,,Ze wilde hier optreden en ook een lokaal goed doel steunen. Ik stuurde de link van dat jongetje door, ze beslisten onmiddellijk om hem te helpen."

Het optreden in Kathmandu bracht 1.750 euro op voor Ramesh. De zangeres vond dat echter nog niet voldoende en de volgende dag bracht ze het ventje persoonlijk een bezoekje. Tijdens die twee uur overlaadde ze hem met knuffeldiertjes en chocolaatjes.

Ontroerd
,,Joss was bijzonder ontroerd door zijn levensverhaal", aldus Sanjay. ,,Ramesh in levenden lijve zien heeft een emotionele snaar geraakt. Ze heeft met hem gespeeld, Ramesh was dolblij met de cadeautjes."

Voor zijn ouders kwam de hulp als een geschenk uit de hemel. ,,We wisten niet hoe we hem moesten helpen. Zijn moeder blijft de hele dag bij hem, met als gevolg dat onze andere kinderen minder aandacht krijgen. Ze kan niet gaan werken, de machteloosheid maakt haar vaak aan het huilen."

Overtuigen
Ramesh verblijft nu in een ziekenhuis van Kathmandu. De dokters zijn er stellig van overtuigd dat ze zijn levenskwaliteit kunnen verhogen. ,,Hij was er heel erg aan toe toen hij hier binnengebracht werd", aldus dermatologe Sabina Bhattrai.

,,Eerst moesten we die schubben verwijderen, een pijnlijke zaak. Daarna hebben we hem twee weken antibiotica gegeven om infecties te voorkomen. Met geneesmiddelen en een crème proberen we ook de dode huid te verdwijnen. Dat het zo lang duurde eer hij verzorging kreeg, heeft uiteraard geen goed gedaan. Via fysiotherapie kunnen we hem misschien weer overeind laten staan."

Dat Ramesh nu al tekenen van verbetering vertoont, maakt het schuldgevoel van Nanda er niet minder op. ,,Hij kan nu zelfs al wat praten. Waarom hebben we niet sneller kunnen ingrijpen? Voor ons als ouders voelt het alsof we hem in de steek gelaten hebben. Mijn enige wens is dat hij opnieuw zou kunnen stappen. Ik kan Joss Stone niet genoeg bedanken, zij heeft gedaan wat niemand anders kon."

Via het Joss Stone-fonds blijft er geld naar de jongen gaan en kunnen de ouders ook hun overnachtingen in Kathmandu betalen.

Door Redactie AD 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.