'Laat politie bij ministerie van Veiligheid en Justitie blijven'

Gepubliceerd op 11 juni 2016 om 14:59

De politie moet bij het ministerie van Veiligheid en Justitie blijven, en niet 'terugverhuizen' naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. De samenwerking tussen de politie en het Openbaar Ministerie is beter als ze onder één minister vallen.

Naamloos-1631.png

Dat zegt Siebe Riedstra, de belangrijkste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie, vandaag in NRC. Er gaan stemmen op om de politie weer naar Binnenlandse Zaken over te hevelen. Dat komt doordat er de laatste jaren zoveel gedoe is op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Een voorbeeld is de Teevendeal, die vorig jaar minister Opstelten en staatssecretaris Teeven de kop kostte. Maar ook Opsteltens opvolger, minister Ard van der Steur, ligt vaak onder vuur.

Niet altijd even soepel

Riedstra zegt dat de samenwerking tussen politie en Openbaar Ministerie (OM) inderdaad niet altijd even soepel gaat. Maar dat moet geen aanleiding zijn om ze uit elkaar te halen, vindt hij. "Het zou jammer zijn om dit niet te handhaven."

Hij noemt de strijd tegen het terrorisme en de drugscriminaliteit in Brabant: dat gaat allemaal veel beter als politie en OM met elkaar kunnen optrekken. "Verbeteringen moeten altijd in de hele strafrechtketen plaatsvinden."

'Betere controle, minder incidenten'

Maar als je de politie en het Openbaar Ministerie uit elkaar haalt, kunnen ze elkaar beter controleren, vinden veel mensen juist. Dan zouden er minder incidenten op het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn. Vorig jaar al vroeg de Eerste Kamer aan minister Van der Steur of die wilde kijken naar de mogelijkheid om de politie naar Binnenlandse Zaken te laten terugkeren. Ook veel fracties in de Tweede Kamer (PvdA, SP, D66, GroenLinks en ChristenUnie) vinden dat het ministerie van Veiligheid en Justitie te groot is geworden.

Tot 2010 viel de politie onder Binnenlandse Zaken. Maar het eerste kabinet-Rutte harkte politie en Openbaar Ministerie bij elkaar en noemde het nieuwe departement het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Door RTL Nieuws/ Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.