Wat weten we over de schutter in Orlando?

Gepubliceerd op 13 juni 2016 om 09:05

De dader van het bloedbad in nachtclub Pulse van zondag is geïdentificeerd als Omar S. Mateen (29). Hij is geboren in Amerika en heeft Afghaanse ouders. Marteen zou een tijd geleden al in het vizier van de FBI zijn geweest, omdat hij mogelijk een sympathisant was van terreurorganisatie IS. Dit weten we over hem.

_89954962_de27-1.jpg

Wie is Omar Mateen?

Hoewel de FBI het nog niet officieel wil bevestigen, is de schutter geïdentificeerd als Omar Saddiqui Mateen. De 29-jarige man is geboren in New York en heeft Afghaanse ouders. Hij werkte als privébewaker, meldt CNN. Hij had een wapenvergunning.

Hij trouwde in 2009 met Sitora Yusufiy, maar na slechts een paar maanden gingen verliet ze hem omdat hij haar regelmatig zou hebben geslagen. Mateen zou volgens zijn ex-vrouw interesse hebben gehad in een baan bij de politie en had zelfs ooit een aanmelding voor de politieacademie ingevuld. Hij leek aanvankelijk 'een normaal mens', maar al snel bleek dat hij 'niet stabiel' was. Volgens zijn familie heeft Mateen een 3-jarig zoontje.

Goed voorbereid

Volgens de FBI wijst alles erop dat Mateen 'zeer georganiseerd en goed voorbereid' was. De schutter is niet afkomstig uit het gebied. Hij woonde in Fort Pierce, Florida. Een bron bij de politie heeft aan CNN verklaard dat uit de eerste onderzoeken blijkt dat de dader een auto heeft gehuurd en naar Orlando is gereden om de aanval uit te voeren.

Mateen werkte bij beveiligingsbedrijf G4S en droeg voor zijn werk een wapen. Volgens een woordvoerder was hij een gewapende beveiliger, die sinds september 2007 voor het bedrijf werkzaam was.

Sympathisant IS

Over het motief van de schutter was aanvankelijk nog geen zekerheid. FBI-teams en lokale politie-eenheden deden onderzoek in het appartement van Mateen, in de hoop daar meer informatie te vinden.

De autoriteiten sloten de mogelijkheid van jihadistische motieven niet uit. De FBI zou hem al eerder in het vizier hebben gehad als mogelijke sympathisant van IS. 's Avonds werd duidelijk dat IS de schietpartij heeft opgeëist.

Via een Twitteraccount dat geassocieerd wordt met Islamitische Staat werd ook een foto van de man verspreid. Bill Nelson, de senator van Florida, liet zich eerder al ontvallen dat informatie van veiligheidsdiensten erop wees dat er 'een link lijkt te zijn met islamitisch radicalisme... een link met IS'.

Boos na kus homo's

Volgens de vader van Omar Mateen heeft de aanval van zijn zoon niets met religie te maken, bericht NBC News. Volgens hem gaat het mogelijk om een haatactie vanuit een afkeer voor homo's. ,,Toen we enkele maanden geleden in het centrum van Miami waren, zag hij twee mannen kussen voor de ogen van zijn vrouw en kind. Daarop werd hij heel kwaad".

De krant The Washington Post ondekte dat Mateen's vader, Seddique Mateen, een televisieprogramma presenteert op de lokale Californische zender Payam-e-Afghan. In zijn programma lijkt hij zich voor te doen als de president van Afghanistan, en spreekt hij ook zijn steun uit voor de Afghaanse Taliban.

Door Redactie AD Foto:  Twitter

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.