V/d Steur in fel debat belaagd

Gepubliceerd op 15 juni 2016 om 23:41

DEN HAAG - De oppositie van links tot rechts hamert woensdag in de Tweede Kamer op extra geld voor veiligheid. In een fel debat moet de VVD van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) het ontgelden.


Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie tijdens het debat over meer investeringen in de veiligheidsdiensten.

Oppositie hamert op miljoenen voor veiligheid

Er zouden nog altijd grote gaten zitten in de begrotingen van de politie, rechtspraak, Openbaar Ministerie het Nederlandse Forensisch Instituut. De oppositiepartijen vinden dat de VVD net doet alsof dit niet zo is.

De oppositie steunde in november vorig jaar de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie onder voorwaarde dat Van der Steur in het voorjaar extra geld zou regelen voor politie, OM en rechtspraak. Volgens de oppositie heeft de minister hier niet aan voldaan en moet er 150 tot 200 miljoen extra voor veiligheid komen.

Zware criminaliteit

De aanpak van zware criminaliteit en mensenhandel blijft liggen terwijl er personeel weg moet bij de politie, het OM en de rechtspraak, vatte Gert-Jan Segers (ChristenUnie) de kritiek samen.

VVD-Kamerlid Foort van Oosten verdedigde zich door te zeggen dat de liberalen het niet zullen laten gebeuren dat de veiligheid afneemt.

Hij vond geen gehoor bij de oppositie. Michiel van Nispen (SP) vreest een groot verlies aan expertise bij de diensten die waken over de veiligheid. Kees van der Staaij (SGP) zei dat veiligheid een kerntaak is van de overheid en dat het pijnlijk is dat er zoveel gaten vallen.

’Habbekrats’

PVV-leider Geert Wilders noemde de 49 miljoen euro die het kabinet onlangs extra uittrok voor de politie dit jaar, een ,,aalmoes'' en een ,,habbekrats''. Volgens hem krijgen de politieagenten een dikke middelvinger van het kabinet.

De regering benadrukt steeds dat de 49 miljoen bovenop de 310 miljoen euro komen die eind vorig jaar, mede op aandringen van de oppositie, al zijn vrijgemaakt voor dit jaar. Daarnaast komt er dit jaar 25 miljoen euro bij voor de marechaussee. Op Prinsjesdag wordt er gekeken of er meer nodig is voor volgend jaar.

Door redactie Telegraaf: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.