’Gemeente laat apotheek opdraaien voor medicijnafval’

Gepubliceerd op 16 juni 2016 om 11:52

AMSTERDAM - Apothekers zijn boos over lokaal beleid over klein chemisch afval. Ze betalen duizenden tot tienduizenden euro’s om ingezameld medicijnafval te verwerken.

Naamloos-1753.pngVandaag vergadert de Tweede Kamercommissie Milieu over het waterbeleid. Daarin komt ook klein chemisch afval aan de orde en zo worden weggegooide geneesmiddelen gekwalificeerd. Tenminste, als een consument het aflevert. Dan is dat gratis, omdat de consument al lokale afhalheffing heeft betaald.

Zodra apotheken bijvoorbeeld gebruikte spuiten in ontvangst nemen, en veel gebruikers brengen medicijnafval terug, wordt het in sommige gemeenten gezien als bedrijfsafval. Daarom draait de apotheek zelf voor de kosten op, blijkt uit een inventarisatie van apothekersorganisatie KNMP.

Gerben Klein Nulent, voorzitter van apothekersorganisatie KNMP, schreef deze week in een brief aan Kamerleden om hen en minister van Milieu Schultz van Haegen te vragen gemeenten op hun verantwoordelijkheid te wijzen medicijnafval op te halen en geen kosten te rekenen voor apotheken.

Apotheken gaan gebukt onder die kostenpost en er daarom stoppen sommige met het in ontvangst nemen van medicijnafval, dat zo in normale afvalbakken of het riool dreigt te belanden.

Steden als Rotterdam en Zwolle rekenen apotheken 2000 euro en 2400 euro voor de afvoer van medicijnafval, aldus de KNMP. Het kan nog erger. Ook Almere laat apotheken flink betalen, omdat de gemeente apotheken verplicht rechtstreeks zaken te doen met een commerciële afvalverwerker, Sita. 

Door redactie Telegraaf: Foto: ANP XTRA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.