Minister Van der Steur: verbod op motorbende niet zalig

Gepubliceerd op 16 juni 2016 om 13:06

Als het lukt om via de rechter criminele motorbendes te verbieden, dan gaan ze waarschijnlijk ondergronds. Die waarschuwing heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid, VVD) donderdagochtend afgegeven in de Tweede Kamer.

Een lid van de motorclub Black Sheep arriveert in de Tweede Kamer voor het overleg.

Het parlement wil dat het Openbaar Ministerie (OM) een proefproces start om criminele motorclubs verboden te krijgen. Een onderzoek naar zo'n proces is momenteel gaande. 

Volgens Van der Steur is de ervaring in bijvoorbeeld Duitsland dat een verbod ervoor zorgt dat clubs gewoon doorgaan, maar dan uit zicht van de overheid. "Een verbod, als dat er komt, is een stap in de goede richting, maar in Duitsland zien we ook dat ze dan ondergronds gaan of weer opduiken als een andere stichting."

Toch staat Van der Steur pal achter een verbod. "Het is natuurlijk ook een signaal dat we criminele handelingen niet accepteren."

Black Sheep
Bij het het debat zijn drie leden van motorclub Black Sheep aanwezig. Zij moesten hun kenmerkende hesje uitdoen voordat ze de Tweede Kamer in mochten. Het trio is er omdat zij vinden dat ze onterecht worden weggezet als criminele motorbendes. 

Een aantal jaar geleden lukte het niet om de motorclub Hells Angels te laten verbieden. Er kon niet hard worden gemaakt dat alle leden en dus de hele club crimineel was.

Hardere aanpak
Het OM spant nu een civiele zaak aan om een of meerdere zogeheten outlaw motorcycle gangs te verbieden, omdat ze de openbare orde zouden verstoren. Die methode is vergelijkbaar met de procedure die tegen pedofielenvereniging Martijn is gevoerd en in 2014 leidde tot een verbod.

Van der Steur beloofde in april een hardere aanpak van motorbendes, nadat het tot een massale schiet- en vechtpartij tussen twee rivaliserende motorclubs kwam bij een Van der Valkhotel in Rotterdam. Toen waren het de Mongols en de Hells Angels die slaags raakten.

Door Redactie Het parool: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.