FNV: Misstanden bij aanleg Friese autoweg

Gepubliceerd op 23 juni 2016 om 11:04

Werknemers die in Friesland werken aan een nieuwe autoweg, krijgen te weinig betaald van de uitzendbureaus die hen hebben ingehuurd.

Werknemers in de dubbellaagse tunnel van de A2 bij Maastricht in 2014.

Dat stelt vakbond FNV, die de provincie Friesland beschuldigt van het in stand houden van deze misstand. RTL Nieuws meldt dat de bond een brandbrief naar de provincie heeft gestuurd.

FNV bezocht meerdere bouwlocaties en trok naar aanleiding daarvan de conclusie dat de cao niet wordt nageleefd. De bond heeft namens werknemers al een vordering gedaan bij uitzendbureau Technicum en onderaannemer Burgummerdaam. Daarnaast roept de bond de provincie, die hoofdopdrachtgever is, op tot maatregelen.

Los van onderbetaling en het ontbreken van reiskostenvergoeding voor werknemers, signaleert de bond veel schijnconstructies met kleine zelfstandigen bij de aanleg van de zogeheten Centrale As. Deze zelfstandigen zijn zo afhankelijk van hun opdrachtgever, dat ze zo goed als in loondienst zijn, aldus de vakbond.

Sommige werknemers zouden zo slecht Nederlands spreken, dat de vakbond eigenlijk niet kan geloven dat ze begrepen hebben wat er in hun contract staat.

A2-tunnel
Een paar jaar geleden bleek dat buitenlandse werknemers die betrokken waren bij de aanleg van de A2-tunnel bij Maastricht niet genoeg betaald kregen van het Ierse uitzendbureau Rimec. Vorig jaar kregen zij alsnog genoegdoening: Poolse en Portugese bouwvakkers kregen onder andere achterstallig loon en pensioenpremies uitbetaald.

De rechter oordeelde dat buitenlandse werknemers recht hadden op dezelfde arbeidsvoorwaarden als Nederlandse werknemers.

Door Redactie AD Foto: ANP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.