Oost-Europa geschokt door Brexit

Gepubliceerd op 24 juni 2016 om 10:32

BOEDAPEST - In Oost-Europa is geschokt gereageerd op het besluit van Groot-Brittannië om de Europese Unie te verlaten.


De Slowaakse premier Robert Fico: ,,Europa zal nooit meer hetzelfde zijn.”

,,Europa zal nooit meer hetzelfde zijn,” verzuchtte de Slowaakse premier Robert Fico volgens Slowaakse media. Zijn land neemt het EU-voorzitterschap van Nederland over op 1 juli.

Ook de Hongaarse premier Viktor Orbán is met een kater opgestaan. Hij had tot op het laatste moment de Britten opgeroepen in de EU te blijven. In een paginagrote advertentie in The Daily Mail schreef hij: ,,De beslissing is aan u, maar ik wil u laten weten dat Hongarije er trots op is om samen met u lid te zijn van de Europese Unie." Dat was ironisch. Orbán staat bekend als een van de meest eurosceptische regeringsleiders van de EU.

Hongaarse media melden vrijdagmorgen dat de premier heeft gezegd dat de EU moet leren van de kritiek van miljoenen kiezers en een identiteitsverandering moet ondergaan.

Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Polen, die samen de zogenoemde Visegradgroep vormen, zeiden eerder dat het vertrek van Groot-Brittannië een groot verlies zal betekenen voor de EU. Oost-Europese landen vrezen dat het vertrek gevolgen zal hebben voor de positie van talrijke Oost-Europeanen die daar werken. Er werken onder meer minstens 850.000 Polen en 300.000 Hongaren in Groot-Brittannië.

De Britse regering wil de sociale voorzieningen voor immigranten aanpakken en hun instroom beperken. Maar dat was maar beperkt mogelijk omdat Groot-Brittannië lid was van de EU. Straks zal dat mogelijk wel kunnen.

Door redactie Telegraaf: Foto: REUTERS

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.