SP-lijsttrekker Roemer wacht zware taak bij verkiezingen

Gepubliceerd op 26 juni 2016 om 11:56

Er breken spannende tijden aan voor Emile Roemer, die zaterdagmiddag in Amersfoort opnieuw wordt verkozen tot lijsttrekker van de SP. Als het hem bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart niet lukt zetels te winnen, is het maar de vraag of hij de leider van de SP kan blijven.

SP-lijsttrekker Roemer wacht zware taak bij verkiezingen

In de peilingen staat de SP er niet goed voor. De partij profiteert niet van het grote verlies van de PvdA en blijft hangen rond het huidige aantal van 15 zetels. Veel SP’ers maken zich daar grote zorgen over. Zij vragen zich af of hun partij (en dus ook Roemer) de socialistische boodschap wel goed verkoopt.

Enige kandidaat

Roemer heeft zich als enige kandidaat gesteld. Het worden de derde Kamerverkiezingen op rij met hem als lijsttrekker. Nooit haalde hij meer dan 15 zetels. Het ging niet goed met de SP toen hij in 2010 het roer overnam van Agnes Kant. Hij kon met zijn humor in de debatten, niet meer voorkomen dat zijn partij op 9 juni van dat jaar een forse nederlaag leed bij de Kamerverkiezingen. Van 25 zetels kelderde de SP naar 15.

In september 2012 volgde de herkansing. Aanvankelijk deed Roemer het in de peilingen uitstekend. Hij stond zelfs even op 37 zetels. De SP-leider leek een serieuze kandidaat voor het premierschap en deed ook mee aan het premiersdebat van RTL.

Daar liet hij zich door premier Rutte in de luren leggen tijdens een discussie over het eigen risico in de zorg. Het was het begin van een forse terugval. Bij de verkiezingen op 12 september 2012 bleef het teleurstellende aantal van 15 zetels over.

Kandidatenlijst

De vraag is wat er met Roemer gebeurt als hij weer niet wint. De SP-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen komt eind augustus. Dan ook wordt duidelijk wie de potentiële opvolgers van Roemer zijn, voor het geval het op 15 maart misgaat.

Door redactie RTL Nieuws  Foto:  ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.