Van Vollenhoven: voeg inspecties samen

Gepubliceerd op 29 juni 2016 om 11:26

Pieter van Vollenhoven pleit voor invoering van een Nationale Inspectie. De inspecties in Nederland werken te verschillend en een Nationale Inspectie zou dat verhelpen.

mediabox-236.jpg

Dat is beter voor de veiligheid in de samenleving, schrijft Van Vollenhoven in een opiniestuk in het Nederlands Dagblad.

Er zijn volgens hem te veel toezichthouders zijn die allemaal anders aangestuurd worden. "Voor iedere sector kan het toezicht door de overheid nu verschillend zijn, terwijl het volgens dezelfde beginselen had moeten plaatsvinden", schrijft Van Vollenhoven. "Want waarom zouden in de ene sector andere beginselen moeten gelden dan in de andere sector?"

Minister van Toezicht

Kwaliteit, effectiviteit en optreden van de inspecties lopen volgens Van Vollenhoven te ver uiteen. "Zo worden veel inspecties aangekondigd en als het niet schikt uitgesteld. Soms is de tijdsduur van de inspectie belangrijker dan de kwaliteit. Soms ligt het accent op de papieren werkelijkheid, omdat een fysieke inspectie als hinderlijk wordt ervaren."

De Nationale Inspectie zou volgens Van Vollenhoven onder een minister van Toezicht moeten vallen. Hij vindt dat de inspecties nu te veel aan de sector zelf worden overgelaten. "Dat leidt automatisch tot meer sectorale en minder wettelijke regels en daardoor ook tot minder overheidstoezicht." Het gesjoemel bij organisaties is daardoor toegenomen en de maatschappij is onveiliger geworden, stelt Van Vollenhoven.

Van Vollenhoven is hoogleraar Risicomanagement aan de Universiteit Twente en oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Door: Redactie NOS: Foto: ANP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.