Van Rijn pakt hulp gehandicapten aan

Gepubliceerd op 1 juli 2016 om 11:20

DEN HAAG - Na de ouderenzorg moet ook de gehandicaptenzorg op de schop. Er zijn nog te veel klachten over de kwaliteit, terwijl de kosten de afgelopen jaren wel met miljarden euro’s stegen. Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) belooft vandaag verbetering.

Naamloos-1918.png

De sector kreeg de afgelopen jaren veel kritiek over de zorg voor de 113.000 Nederlanders met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Er werd geklaagd over zorgverleners die zich weinig aantrekken van de wensen van hun cliënten en over bestuurders die zich doof houden voor misstanden. Zelf ervaren zorgverleners vaak een hoge werkdruk en vinden ze dat er binnen hun baan te weinig tijd en gelegenheid is voor verbetering.

Bovendien zijn de kosten van de gehandicaptenzorg de afgelopen jaren flink gestegen, van zo’n zes miljard euro in 2005 naar bijna tien miljard euro in 2014. Volgens Van Rijn komt dit mede doordat „onze complexe, rennende samenleving” voor licht verstandelijk gehandicapten niet meer is bij te benen. Ook blijven mensen met een beperking langer leven, waardoor ze te kampen krijgen met ingewikkelde ouderdomsproblemen.

Met de plannen die Van Rijn vandaag schetst, hoopt hij de eerste stappen te zetten om de gehandicaptenzorg „voor te bereiden op de toekomst”. Voor de komende drie jaar trekt hij in totaal 13,2 miljoen euro uit voor met name de scholing van zorgverleners, de ondersteuning van cliënten, de doorvoering van hogere kwaliteitsnormen en nader onderzoek.

De staatssecretaris noemt het daarbij cruciaal dat zorgverleners beter luisteren naar hun cliënten, opdat die meer regie krijgen over hun eigen leven. „Dat betekent bijvoorbeeld óók dat ze vragen over seksualiteit op hun bordje zullen krijgen. Daar moeten ze dan dus meer van weten”, aldus Van Rijn.

Directies van zorginstellingen die daar onvoldoende werk van maken, moeten hier vervolgens harder op kunnen worden afgerekend. „Als transparantie, verantwoording en kwaliteit van leven belangrijker worden, horen bestuurders daarop aangesproken te worden. En dat betekent soms: nieuwe bestuurders.”

Dat geldt ook voor de zorginstellingen die torenhoge winsten blijken te maken. De staatssecretaris gaat gemeenten, zorgkantoren en zorgverzekeraars erop wijzen dat ze op de prijs én de kwaliteit van die instellingen moeten letten. Van Rijn: „Want als je ziet dat er woekerwinsten mogelijk zijn, kun je daar een ernstig gesprek over voeren.”

De bewindsman laat echter in het midden hoe de gehandicaptenzorg met al deze nieuwe plannen ook in de toekomst nog betaalbaar gehouden wordt. „Dit zal een vraagstuk van alle tijden blijven”, zegt hij. „Wat ik vooral wil is dat mensen niet hoeven twijfelen dat er voor mensen met een handicap altijd goede zorg zal zijn.”


By editorial Telegraph/ Photo: Hollandse Hoogte

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.