Nieuwe opsporingsmethode moet overlevingskans slokdarmkanker vergroten

Gepubliceerd op 4 juli 2016 om 12:03

De beginfase van slokdarmkanker is voor artsen moeilijk te herkennen, waardoor de ziekte vaak (te) laat wordt opgespoord. Een nieuwe opsporingsmethode van de TU Eindhoven moet daar verandering in brengen.

Nieuwe opsporingsmethode moet overlevingskans slokdarmkanker vergroten

Omdat slokdarmkanker nu vaak pas laat wordt opgespoord, is de overlevingskans klein. In een vergevorderd stadium is twintig procent van de patiënten een jaar na de diagnose nog in leven. Na drie jaar is dat minder dan vijf procent. Om de ziekte eerder op te sporen, ontwikkelde de TU Eindhoven samen met het Catharina Ziekenhuis Eindhoven een computertechniek die slokdarmfoto's doorzoekt op tekenen van slokdarmkanker.

De computer moet dat zó goed gaan doen, dat het de kanker eerder kan zien dan het menselijk oog van de arts. De eerste resultaten zijn bijzonder goed: de computer herkent vroege kanker bijna net zo goed als de topspecialisten op dit gebied, waar er in Nederland maar een handvol van zijn. De resultaten staan beschreven in het juli-nummer van het wetenschappelijke tijdschrift Endoscopy.
Barrett-slokdarm

De methode is bedoeld voor onderzoek bij patiënten met een zogenaamde 'Barrett-slokdarm'. Deze mensen hebben een grotere kans om slokdarmkanker te krijgen dan andere mensen, omdat hun slokdarm is aangetast door jarenlange oprispingen en brandend maagzuur. Zo'n vijf procent van de volwassenen in Nederland heeft een Barrett-slokdarm. Van hen ontwikkelt drie tot vijf procent ook daadwerkelijk slokdarmkanker.

In Nederland krijgen jaarlijks zo'n 2500 mensen slokdarmkanker. De ziekte komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het aantal patiënten met slokdarmkanker is de laatste jaren toegenomen.
Veel minder ingrijpend

De computeranalyse moet uiteindelijk in alle ziekenhuizen beschikbaar komen, om artsen te helpen bij het herkennen van de vroegste stadia van kanker. Het percentage op tijd herkende en behandelde kanker zou daarmee richting de 100 procent kunnen. En dat kan veel patiënten een operatieve ingreep, waarbij een deel van slokdarm wordt verwijderd, besparen. Bij late ontdekking is dit vaak onontkoombaar.

Behandeling van vroege kanker is veel minder ingrijpend voor patiënten én veel goedkoper. De software moet in de toekomst ook ingezet gaan worden voor het opsporen van andere tumoren, zoals bijvoorbeeld darmkanker. Voordat de nieuwe techniek wordt toegepast, moet de software nog worden verbeterd. Het duurt waarschijnlijk nog vijf tot tien jaar voordat het breed ingevoerd kan worden.

Door Redactie RTL Nieuws: Foto: RTL Nieuws

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.