Efteling in gesprek met actiegroep over 'racistisch karakter' attracties

Gepubliceerd op 5 juli 2016 om 09:43

Een actiegroep eist dat de Efteling een aantal attracties in het park aanpast vanwege 'uiterst kwetsende en racistische' attracties als Monsieur Cannibale en Carnaval Festival. Het park zegt in een reactie het gesprek aan te willen gaan met de actiegroep.

Efteling in gesprek met actiegroep over 'racistisch karakter' attracties

De actievoerders, onder de naam ActiegroepSOS (Stop Oppressive Stereotypes), beschuldigt de Efteling ervan kinderen 'met onderdrukkende stereotyperingen te vermaken en indoctrineren'. "Aangezien kinderen beïnvloedbaar zijn moeten zij gevrijwaard blijven van dit soort negatieve beeldvorming of zelfs de schijn ervan. De ladder van onderdrukking begint namelijk bij stereotyperingen", schreef de groep in een open brief afgelopen vrijdag.

Het gaat ze onder meer om de zwarte kannibaal bij de attractie 'Monsieur Cannibale'. Verder verafschuwt de groep bij 'Carnaval Festival' Aziaten met spleetogen en vijf Afrikaanse bosjesmannen. "Wij vinden dat u zich schuldig maakt aan het in stand houden van racisme en het polariseren van etnische bevolkingsgroepen als Afrikaanse en Aziatische diaspora." Als de attracties niet worden aangepast, komen er acties in het park, zegt de groep.

Geen toename klachten
De Efteling zegt tegen verschillende media dat het park graag 'een dagje uit wil zijn voor iedereen, ongeacht geslacht, ras, politieke of seksuele voorkeur'. Daarom gaan ze het gesprek met de groep aan. "We willen graag horen wat in dit geval de pijnpunten zijn", zegt een woordvoerder tegen Looopings.nl, een site over attractieparken.

Er is volgens de woordvoerder overigens geen sprake van een toename van klachten over dit onderwerp. "Het is natuurlijk de vraag in hoeverre je het 4,7 miljoen bezoekers allemaal volledig naar hun zin kunt maken. Maar we willen dat wel proberen."

Door Redactie RTL Nieuws: Foto: Efteling

 

Reactie plaatsen

Reacties

Wagner
8 jaar geleden

Het landje van zeikerds geworden , apartheid in de maak ?? ,meestal van die Flower Power hippe vogels meehuilend met een groepje nagemaakte Black Power figuren , Mijn grootmoeder was een Sinti vertel het ze maar niet , dan hehoor je tot het laagste soort in hun ogen , ga weg met die vieze huichelaars