Verdachte moord Everink moest 28 dagen 'kop houden'

Gepubliceerd op 6 juli 2016 om 09:36

Kan er íets kloppen van het 'ontvoeringsverhaal' van Mark de J., verdacht van de moord op miljonair Koen Everink? Op zoek naar bewijs dat De J. níet de moordenaar is, speelt hij vanavond in Bilthoven de hoofdrol in de reconstructie van zijn kant van het verhaal.

Mark de J.De Hoflaan in Bilthoven, de plek waar Everink in de nacht van 3 op 4 maart werd doodgestoken, wordt volledig afgezet voor de reconstructie. Achter die schermen speelt zich het verhaal af van wat er volgens Mark de J. gebeurd zou zijn die nacht.  

Terwijl het Openbaar Ministerie denkt dat De J. Everink doodstak vanwege geldschulden die hij had bij de miljonair, zegt de verdachte zelf dat hij na een avond voetbal kijken buiten voor Everinks deur werd 'gekidnapt'. De J. was net enkele meters weggereden in zijn Golf GTI en probeerde rijdend zijn gordel om te doen. Ineens sprongen vier mannen voor zijn auto en sleurden hem eruit. Onder bedreiging van een pistool werd De J. op de achterbank gezet. 

De J. kreeg een muts over zijn hoofd, zag niks, maar merkte dat de auto achteruit reed, tot het huis van Everink. Twee mannen stapten uit, bleven enkele minuten weg en stapten weer in. Daarna reden ze linksaf de Soestdijkseweg op en op een rotonde weer rechtsaf. Daar lieten de mannen De J. achter in zijn auto. Waarschijnlijk op de Antonie van Leeuwenhoeklaan. Hij reed daarna in paniek weg.

Badr Hari
De J. vermoedt dat zijn kidnappers Koen Everink hebben omgebracht. Omdat er Marokkanen bij waren, wordt zelfs voorzichtig de link gelegd met mensen die Badr Hari een warm hart toedragen. Kickbokser Badr mishandelde Everink in 2012 in de Amsterdam Arena. Everink procedeerde nog tegen Hari.

De J. vertelde het verhaal aanvankelijk niet aan de politie. Het laatste wat hem aan het eind van de kidnap werd toegesnauwd was: 'hou 28 dagen je kop hierover, anders weten we je zus, je moeder en je vriendin te vinden'. Waar die termijn van 28 dagen vandaan komt is onduidelijk.

Na zijn arrestatie enkele weken later kwam hij met het ontvoeringsverhaal. Vanavond speelt hij zichzelf in de reconstructie. Daarbij wordt eenzelfde auto gebruikt als De J. had. Opvallend is dat de auto drie deuren heeft; dat is belangrijk omdat De J. zelf beweert op de achterbank gegooid te zijn tijdens de ontvoering.

Conclusies worden pas tijdens de rechtszaken bekend.

Door Redactie AD Foto: ANP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.