'Falende zorg voor overleden Christiaan ondanks signalen'

Gepubliceerd op 8 juli 2016 om 10:26

Ondanks de betrokkenheid van tientallen zorgpartijen was de hulpverlening aan het Zoetermeerse gezin K. in alle opzichten onvoldoende. Dat concludeert de inspectie in een onderzoek dat is ingesteld na de dood van een 22-jarig gezinslid.

Archieffoto

De conclusies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg laten aan duidelijkheid weinig te wensen over. De zorgpartijen hebben onvoldoende zorg en ondersteuning geboden aan het gezin van de 22-jarige Christiaan, terwijl er wel verontrustende signalen waren. Ook hebben de partijen die bij de hulp aan het gezin betrokken waren onvoldoende oog gehad voor de veilige en gezonde ontwikkeling van de kinderen. Op signalen als verwaarlozing en het ontbreken van passende zorg is onvoldoende gehandeld door de betrokken professionals, luidt het harde oordeel.

Christiaan overleed in april vorig jaar in zijn ouderlijk huis aan een verwaarloosde infectie. Hij was het enige gezinslid zonder verstandelijke beperking. De jongen woonde in huis met zijn moeder, stiefvader, drie minderjarige broers en een minderjarige zus. Ondanks de vele problemen binnen het gezin kwam er geen gezamenlijk plan tot stand, was er geen regie en werd er geen passende zorg en ondersteuning ingezet. De opvatting van de moeder van het gezin stond centraal, terwijl de behoeften van de rest van het gezin op de achtergrond bleven.

Regie
De verantwoordelijke wethouders Van Leeuwen en Vugs gingen gisteren na de presentatie van het onderzoek door het stof. ,,Dit gezin had een totaalpakket aan zorg nodig en dat is niet gegaan zoals had gemoeten'', aldus Van Leeuwen, die de hand in eigen boezem stak. ,,Het heeft aan regie ontbroken en dat trekken wij ons aan. Als de problematiek van het gezin duidelijker gesignaleerd was, weet ik zeker dat de juiste zorg zou zijn geboden.''

Volgens Van Leeuwen gaan Zoetermeer en de betrokken zorginstellingen aan de slag met de lijst van verbeterpunten van de inspectie om een herhaling van het gezinsdrama te voorkomen. ,,Daar zijn wij al mee begonnen, want dit willen wij nooit meer meemaken.'' Consequenties wil zij niet verbinden aan de onderzoeksconclusies. ,,Het is niet één iemand die gefaald heeft. Dit is voor alle betrokkenen een harde les.''

 

Door Redactie AD Foto: Regio15/Robin Leltz

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.