Kamer: Regel meer goed personeel voor verpleeghuizen

Gepubliceerd op 8 juli 2016 om 11:55

De Tweede Kamer wil dat er concrete plannen worden gemaakt om meer gekwalificeerd personeel te werven voor goede, veilige zorg in verpleeginstellingen. Dat bleek vanavond tijdens een verhit politiek debat over de stand van zaken in de verpleeghuiszorg.

naamloos-2003.png

Het parlement is het eens met staatssecretaris Van Rijn (VWS) dat bestuurders van slechte verzorgingshuizen zonder twijfel moeten worden aangepakt. Of er extra geld bij dient te komen om de kwaliteit van de verpleeghuiszorg op te krikken, blijft echter reden tot enorme verdeeldheid. 

Laatste kans
Regeringspartij PvdA wil dat bestuurders van de slechtste verpleeghuizen zelfs worden gedwongen tot verbetering van de zorg. Kamerlid Marith Volp: ,,Het is voor hen de laatste kans." Ze wil vooral weten hoe de inspectie scherp toezicht gaat houden. ,,De kwaliteit moet overal op orde zijn."

Volgens de SP zijn structurele maatregelen nodig om het personeelstekort te beëindigen, zoals een ondergrens voor het aantal medewerkers op de vloer. Renske Leijten: ,,Wat hebben bewoners en hun familie eraan als Van Rijn hun huis sluit?" Ze wil een noodfonds van 100 miljoen voor genoeg zorgmedewerkers.

Naming and shaming
Ook D66 eist dat er voldoende kundig personeel komt, via een actieplan dat Van Rijn moet opstellen. Deze partij vindt het heftig dat de bewindsman doet aan naming and shaming, via de lijst met slecht presterende huizen. Maar zo'n lijst moet wel zorgvuldig tot stand komen, meent Kamerlid Vera Bergkamp.

Debat

De staatssecretaris dient te regelen dat vóór het einde van de zomer de veiligheid in de zwakke verpleeghuizen op orde is, aldus VVD-Kamerlid Sjoerd Potters: ,,Ik wil van de staatssecretaris ook de toezegging dat bij instellingen waar de veiligheid niet op orde komt, overgegaan wordt tot sluiting in het uiterste geval."

Waar is het geld?
Overigens stelde de liberaal dat er geen geld meer bij hoeft om betere zorg te krijgen. Dat is de oppositie niet met hem eens. ,,Onzin!", zei PVV'er Fleur Agema. ,,Waar is het geld?" Ze wil dat managers in de verpleegzorg weer terug de vloer op gaan om mee te helpen, met behoud van hun salaris.

Staatssecretaris Van Rijn werd vanavond vooral gepolst of hij echt bereid is falende bestuurders te ontslaan en slechte tehuizen te sluiten. Van Rijn bevestigde wederom dat - ook op zijn verzoek - de inspectie instellingen onder verscherpt toezicht kan stellen, kan interveniëren en zelfs een slot op de deur kan doen.

Transparantie
De bewindsman wil, na de huidige lijst met 11 zeer zorgwekkende verpleegorganisaties, in oktober weer de balans opmaken en vervolgens nieuwe maatregelen nemen bij aanhoudend slechte instellingen. ,,Transparantie doet pijn en gaat met vallen en opstaan, maar is van belang voor een volwassen sector."

Van Rijn sprak vanavond weer zijn steun uit voor de Amsterdamse aanpak; een grootstedelijk plan voor extra geschikte woningen, meer samenwerking tussen zorgverleners gericht op de individuele situatie van mensen, behoud van huishoudelijke hulp en betere kwaliteit van verpleeghuiszorg in degelijke gebouwen.

Door Redactie AD Fotomontage: AD, Foto's: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.