Dirk-supermarkten aangeklaagd om varkensleed

Gepubliceerd op 11 juli 2016 om 11:38

Supermarktketen Dirk moet voor de rechter verschijnen. Stichting Varkens in Nood klaagt de supermarkt aan.

Dirk-supermarkten aangeklaagd om varkensleed

. De dierenwelzijnsorganisatie vindt dat de supermarkt te weinig doet om de levenskwaliteit van varkens te waarborgen.

„In 2011 was Dirk de eerste supermarktketen die zei over te stappen op vlees met een Beter Leven Keurmerk’’, zegt Hans Baaij, directeur van de stichting tegen Metro. „Maar vijf jaar later wordt nog steeds meer dan de helft van het varkensvlees op een onrechtmatige manier geproduceerd.” 

Volgens Varkens in Nood heeft 46 procent van het vlees dat bij Dirk in de schappen ligt een Beter Leven Keurmerk, van één ster. 

MISSTANDEN

Volgens de stichting moet Dirk meer verantwoordelijkheid nemen voor het welzijn van de varkens. „De productie van varkensvlees gaat samen met een hoop ongeregeldheden. Het is net kinderarbeid”, zegt Baaij. 

De stichting bracht vorig jaar al een lijst naar buiten met misstanden in de Nederlandse varkenshouderij. Volgens Baaij gaat het vooral om te weinig ruimte in stallen, zieke of gewonde dieren die aan hun lot worden overgelaten en slecht veevoer waardoor de varkens maagzuur krijgen. „Supermarkten kunnen deze zaken verbeteren”, zegt hij. 

‘DIRK KOPPIG’ 

In februari gaf Varkens in Nood al aan supermarkten Dirk en Jumbo voor de rechter te willen dagen als zij geen actie zouden ondernemen. „Jumbo gaat vooruit. Dirk is koppig. Daarom hebben we de dagvaarding naar Dirk gestuurd, maar we hadden ook andere supermarkten aan kunnen klagen.” 

IN STRIJD MET DE WET?

Dirk zegt in een een reactie dat er geen aanwijzingen zijn dat het varkensvlees in strijd met de wet wordt geproduceerd. Het bedrijf wijst erop dat de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) daar nauwlettend toezicht op houdt.

„Dirk weet dat de NVWA niet genoeg capaciteit heeft en daarom een hoop werk moet laten liggen”, reageert Baaij. „Daarom willen wij graag dat ze overstappen op het Beter Leven keurmerk, zij hebben die capaciteit wel.” 

De supermarktketen heeft naar eigen zeggen meerdere malen bij Varkens in Nood aangeklopt met de vraag welke producten in strijd zouden zijn met de regels. De stichting zou niet op dit verzoek hebben gereageerd.

De eerste rechtszitting is op 27 juli.

Door Redactie Metro: Foto:  Colourbox

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.