Terreurdreiging in Nederland: wat weten we?

Gepubliceerd op 11 juli 2016 om 16:59

Het is zeer aannemelijk dat de ernst van terreurdreiging de komende tijd toeneemt, zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). In hoeverre hebben terroristen Nederland op de korrel? Vijf feiten.

Terreurdreiging in Nederland: wat weten we?

1. Nederland is doelwit
Terroristische netwerken en cellen in Europa vormen ook voor Nederland een dreiging. De mate waarin ons land als doelwit wordt beschouwd onder jihadisten is relatief hoog. De NCTV zegt dat we al langer worden gezien 'als land waar anti-islamuitingen vrij spel krijgen'. Bovendien doen we mee aan de anti-IS-coalitie samen met Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

2. Ja, er is kans op een aanslag
De kans dat in Nederland een aanslag plaatsvindt, is reëel. In Europese landen kunnen op korte termijn nieuwe aanslagen plaatsvinden. Maar er zijn nu geen concrete aanwijzingen dat er een aanslag wordt gepland in Nederland.

3. Terroristen in Nederland
De NCTV kan 'niet uitsluiten' dat er IS-terroristen of handlangers in Nederland zijn. Nederlandse jihadisten nemen deel aan de terroristische strijd in Syrië en Irak. Daarnaast kunnen zij
een bedreiging vormen voor de veiligheid in Nederland. Ook kunnen zij worden ingezet bij aanslagen in andere Europese landen.

4. Netwerken zijn grensoverschrijdend, maar weinig zichtbaar
Netwerken die een rol kunnen spelen bij terroristische activiteiten van jihadisten, trekken zich weinig aan van landsgrenzen. Er is sinds eind vorig jaar 'een toenemend aantal verbanden met Nederland vastgesteld in onderzoek naar grens­over­schrijdende netwerken en aanslagcellen'. Zo werden in maart in Rotterdam verdachten gearresteerd in een onderzoek naar een Frans netwerk, dat mogelijk aanslagen wilde plegen in Frankrijk. Ook een vermoedelijke aanslagcel die in Duitsland werd opgerold, had mogelijk banden met Nederland.

Zowel op het internet als in het openbaar laten Nederlandse jihadistische netwerken zich sinds de tweede helft van 2015 weinig zien. Dit komt deels door uitreizen naar Syrië en doordat er jihadisten gearresteerd zijn. Ze houden zich ook koest omdat ze bang zijn opgepakt te worden. Wel spreekt de NCTV van een 'blijvende potentiële dreiging' van Nederlandse jihadisten, die via social media met elkaar communiceren. Ze gebruiken sociale media op een professionele manier om jongeren te werven en te beïnvloeden. Dat doen ze ook via versleutelde kanalen.

5. Minder Syriëgangers
Sinds begin dit jaar neemt het aantal uitreizigers dat per maand uit Nederland vertrekt af. Op 1 juli stond het aantal sinds 2012 uitgereisde personen op ongeveer 260. Ongeveer 40 van hen zijn in Nederland teruggekeerd en 42 mensen zijn omgekomen. Op dit moment zijn nog 170 uit Nederland afkomstige personen in Syrië en Irak aanwezig, onder wie vrouwen en minderjarigen.

Door Redactie RTL Nieuws: Foto: ANP

CnE8HntWEAE88KF.jpg

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.