Nederlandse mariniers terug na redden migranten

Gepubliceerd op 15 juli 2016 om 14:17

Het Nederlandse marinefregat Zr. Ms. Van Amstel is vanochtend teruggekeerd in zijn thuishaven Den Helder na vier maanden inzet in de Egeïsche en Middellandse Zee.

Het marinefregat tijdens een reddingsoperatie

Daar bracht het schip vluchtelingenstromen in kaart, maar pikte ook meer dan duizend vluchtelingen op van zee. Een geredde vrouw uit Eritrea schonk aan boord het leven aan een dochter. De moeder was in de buurt van Kreta van een zinkend schip uit zee gehaald.

Aanvankelijk verbleef de Van Amstel in de Egeïsche zee voor de NAVO. Daar was het de bedoeling om boten met vluchtelingen tussen het Griekse eiland Chios en de Turkse kust waar te nemen, en dan contact op te nemen met de kustwachten van beide landen. Die zouden dan migranten aan land brengen.

Toen het probleem met boten vol vluchtelingen vanuit Libië groter werd, zettte het fregat de missie voort in de Middellandse Zee voor het Europese grensagentschap Frontex. Tijdens deze missie werden in juni in één week 441 vluchtelingen gered in twee grote acties.

De circa honderdvijftig koppen tellende bemanning werd verwelkomd door de plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, vice-admiraal Rob Bauer.

Door Redactie AD Foto: ANP

95-2.jpgAdvertentie: Deze Urban Rugzak met opdruk kunt u bij ons bestellen voor de prijs vanaf €8,72 tot €30.00

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.