Rutte maakt zich 'hele grote zorgen' over Turkije

Gepubliceerd op 16 juli 2016 om 00:26

Premier Mark Rutte maakt zich ernstig zorgen over de situatie in Turkije, vertelt hij tegen politiek verslaggever Frits Wester. "Ik weet niet wat er aan de hand is, maar maak me wel hele, hele grote zorgen", zei hij. Rutte is momenteel op een top in Mongolië

Naamloos1-183-25low-30.png

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders laat op twitter weten te hopen dat het "islamofascistische regime snel is voltooid. Hoe eerder hoe beter".

Europarlementariër: 'Dit is in Europa ongekend'
Kari Piri, Europarlementariër voor de PvdA, kreeg "een angstig gevoel" toen ze de oproep van president Erdogan hoorde. Hij vroeg de Turken om zich te verzetten en de straat op te gaan. "Je weet dat het leger op dit moment heeft afgekondigd om dat juist niet te doen. Dan houd ik vooral mijn hart vast. Er mogen hier geen slachtoffers vallen. Ik heb vooral angst voor wat er de komende uren gaat gebeuren."

Het nieuws komt onverwacht, vertelt ze. "We hebben dagelijks gesprekken in mijn werk over Turkije. Dit scenario heb ik echt niet voorbij zien komen. We dachten dat deze periode voorbij was in Turkije. Niemand had gedacht dat het leger nog een coup zou plegen. En toch gebeurt het vanavond."

Turkije is heel verdeeld: ongeveer de ene helft stemde op Erdogan, de andere helft was fel tegen hem. "Hetzelfde was bij het leger, waar heel veel seculiere mensen zitten die juist niet gelovig zijn. Zoals ik de verklaring hoor, ziet men het als een gevaarlijke trend. De manier van het leger om daarop te reageren, een coup, is in Europa toch ongekend", zegt Piri.

Door Redactie RTL Nieuws: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.