Dopingschandaal in Sotsji aangestuurd door Russische staat

Gepubliceerd op 18 juli 2016 om 18:13

De Russische staat regisseerde en controleerde dopingfraude bij de Olympische Winterspelen in Sotsji. Tientallen Russische atleten kregen doping toegediend en hun positieve testen werden via een ingenieus systeem verdoezeld.

Dat is de conclusie van de Canadese jurist Richard McLaren, die namens het mondiale antidopingbureau WADA onderzoek deed. Hij bevestigt in zijn rapport de beschuldigingen van Grigori Rodsjenkov, het voormalige hoofd van het dopinglaboratorium in Moskou. Die onthulde enkele maanden geleden dat Russische sporters, onder wie vijftien medaillewinnaars, doping kregen tijdens de Winterspelen van 2014 in Sotsji. Hun besmette urinemonsters werden door leden van de geheime dienst vervangen door 'schone' exemplaren.

Hulp

De belangrijkste aantijging betreft het Russische ministerie van Sport. Die stuurde het hele dopingsysteem aan en kreeg daarbij niet alleen de hulp van de geheime diensten, maar ook van de dopinglaboratoria in Moskou en Sotsji.

Volgens McLaren speelde staatssecretaris van Sport, Joeri Nagornich, een sleutelrol. Hij bepaalde wie wel en wie niet positief bevonden mocht worden. De jurist spreekt in zijn rapport zelfs van een staatsgestuurd dopingsysteem dat al vanaf de Olympische Spelen in 2010 in werking trad en dat bijna alle sporten behelsde.

Zeer betrouwbaar

Er zat een 'schaduwlap' gevestigd pal naast het echte lab in Sotsji. De besmette urinebuisjes verdwenen via een gat in de muur en werden dan vervangen door schone exemplaren. McLaren betitelde het verhaal van Rodsjenkov als geloofwaardig en noemde de bevindingen in zijn rapport zeer betrouwbaar.


Door Redactie RTL Sport Foto: RTL

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.