Wikileaks op zwart na publicatie duizenden mails AK-Partij

Gepubliceerd op 20 juli 2016 om 11:47

De klokkenluiderswebsite Wikileaks heeft gisteren laat honderdduizenden e-mails openbaar gemaakt van de Turkse AKP, de regeringspartij van president Recep Tayyip Erdogan. En het gaat pas om het eerste deel, schrijft de website, die eerder zei na de publicatie klaar te zijn voor 'een gevecht'. WikiLeaks is inmiddels geblokkeerd door Turkije.

Julian Assange.

De site kreeg direct te maken met meerdere cyberaanvallen, die soms wel en soms niet 'gewonnen' werden, aldus de site. De Turkse internetwaakhond heeft de toegang tot de website WikiLeaks vandaag onmogelijk gemaakt. De Telecommunications Communications Board heeft in een reactie gezegd dat het om een 'administratieve maatregel' gaat. Dat is de standaard reactie van de waakhond als een website op zwart gaat.

Staatsgreep
Het gaat om bijna 300.000 mails die werden verstuurd tussen 2010 en 6 juli van dit jaar, ongeveer een week voor de gefaalde couppoging. Volgens Wikileaks heeft de bron die de berichten doorspeelde niets met de staatsgreep te maken, of met andere landen die tegen Erdogan zijn. De site wilde de e-mails aanvankelijk later dit jaar publiceren, maar maakte haast omdat Erdogan de jacht heeft geopend op iedereen die met de couppoging te maken had. De website besloot de e-mails naar eigen zeggen vroegtijdig te publiceren vanwege de 'zuiveringen' van de Turkse regering die volgden op de verijdelde coup.

,,Het is belangrijk om op te merken dat deze e-mailaccounts voornamelijk worden gebruikt voor zaken die met de wereld te maken hebben en voor de meest gevoelige interne zaken'', aldus de site in een verklaring. Bekijk de e-mails hier.

Assange
Wikileaks werd in 2006 opgericht door Julian Assange en heeft sindsdien al heel wat geheime documenten gepubliceerd. In 2010 werd op de klokkenluiderswebsite onder meer een groot aantal geheime diplomatieke documenten van de Verenigde Staten vrijgegeven. Dat leidde tot gezichtsverlies in Washington en ondermijnde heel wat diplomatieke relaties van de VS.

Door Redactie AD Foto: EPA REUTERS

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.