Ophef en ongeloof over NAVO-uitspraken Trump

Gepubliceerd op 22 juli 2016 om 12:28

Donald Trump heeft met zijn opmerkingen over het beschermen van andere NAVO-landen voor ophef gezorgd, zowel onder bondgenoten van de Verenigde Staten als binnen de Republikeinse Partij.

John Kerry.

In een interview met The New York Times trok Trump het belangrijkste principe van de NAVO - dat lidstaten elkaar te allen tijde beschermen als ze worden aangevallen - in twijfel. De presidentskandidaat vindt dat de VS alleen landen moet beschermen die 'hun verplichtingen aan ons ook vervullen'. Daarmee doelde hij bijvoorbeeld op de afspraak om minstens 2 procent van het bruto binnenlands product aan defensie uitgeven. Veel landen, waaronder Nederland, besteden minder geld aan hun legers.

Minister van Defensie Michael Fallon van NAVO-bondgenoot Groot-Brittannië zei naar aanleiding van het interview dat het beschermen van anderen 'een absolute verplichting' is.

'Dit soort uitspraken maken de wereld gevaarlijker en de VS minder veilig', zei de Republikeinse senator Lindsey Graham, een lid van Trumps eigen partij. Volgens hem zal vooral de Russische president Vladimir Poetin blij zijn.

Solidariteit
Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry voelde zich geroepen te reageren. 'Deze regering is net als alle andere Republikeinse en Democratische regeringen sinds 1949 volledig gecommiteerd aan het NAVO-bondgenootschap en aan onze veiligheidsverplichtingen onder artikel 5', zei hij. In dat artikel staat de afspraak om elkaar te beschermen.

NAVO-chef Jens Stoltenberg liet in een reactie weten zich niet met de Amerikaanse verkiezingsprogramma's te willen bemoeien, maar benadrukte wel dat de solidariteit tussen NAVO-bondgenoten zeer belangrijk is. 'Dat is goed voor de Europese en Amerikaanse veiligheid. De Verenigde Staten heeft altijd naast zijn Europese bondgenoten gestaan.'

'Eerlijke aandeel'
Trumps anti-NAVO sentimenten zijn niet nieuw. Hij zei op een campagnebijeenkomst in Racine (Wisconsin) in april van dit jaar al dat NAVO-bondgenoten van de Verenigde Staten het nalaten 'hun eerlijke aandeel' van de kosten te betalen. 'Of ze betalen alsnog, of ze moeten vertrekken', aldus de vastgoedmagnaat. 'Als de NAVO daardoor uit elkaar valt, dan valt de NAVO maar uit elkaar.'

Door Redactie AD Foto:

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.