Het echte verhaal achter wegsturen Yuri van Gelder

Gepubliceerd op 10 augustus 2016 om 16:57

Uit een reconstructie en gesprekken met betrokkenen blijkt dat Van Gelder de gedragsregels al eerder aan zijn laars lapte: de incidenten van afgelopen zaterdag waren de druppel.

Dat Yuri van Gelder had gedronken in de nacht van zaterdag op zondag stond al vast. En dat hij laat terug was in het olympisch dorp ook. Maar verder was er nauwelijks iets bekend over de reden waarom NOC*NSF Van Gelder naar huis stuurde. 

Tot nu.

Uit gesprekken met betrokkenen in en rond de Nederlandse olympische ploeg blijkt dat het bepaald niet de eerste keer is dat Van Gelder de gedragsregels overtrad. Bij vorige evenementen ging hij meerdere keren tegen de afspraken in op stap en kwam hij te laat terug, en in Rio verliet hij al eerder zonder toestemming het olympisch dorp - hij was uren weg. 

Afgelopen zaterdag besloot Van Gelder om na zijn kwalificatie voor de ringenfinale naar het Holland Heineken Huis te gaan. Hij bracht er zijn trainer, Bram van Bokhoven, van op de hoogte in de taxi ernaartoe. Van Bokhoven waarschuwde zijn pupil om zijn hoofd te gebruiken en vroeg hem om voor twaalven terug te zijn.

Daar hield Van Gelder zich niet aan. Hij dronk en rookte in het Holland Huis en dook daarna met een groep Braziliaanse vrienden en zijn Braziliaanse vriendin het nachtleven van Rio in. Wat hij daar precies deed is niet duidelijk: volgens zijn vrienden was hij ongeveer tweeënhalf uur zoek. Wat hij in die periode heeft gedaan is niet duidelijk. Mocht hij ten prooi zijn gevallen aan zijn oude verslaving, dan was dat een potentiële tijdbom: cocaïnegebruik is strafbaar in Brazilië.

Om zes uur 's morgens keerde Van Gelder, dronken, terug in het olympisch dorp. Hij stapte zijn bed in en kwam er pas om drie uur 's middags weer uit. Op de training van die morgen ontbrak hij. 

Zijn trainer, die hem al jaren begeleidt, was er klaar mee - net als de turnbond. Ze vonden dat Van Gelder keer op keer niet in staat was om afspraken na te komen en zich als een topsporter te gedragen. Bovendien zou hij een negatieve invloed op de rest van de ploeg hebben en zou het van weinig respect getuigen om te gaan stappen terwijl er in Nederland turners thuis zitten die moesten afvallen om plaats te maken in de ploeg voor Van Gelder.

De turnbond nam het initiatief om chef de mission Maurits Hendriks te vragen om Van Gelder naar huis te sturen. Er volgde een gesprek met alle betrokkenen, waar Van Gelder zijn fouten toegaf. Hendriks zag geen andere optie dan Van Gelder weg te sturen. Dat vond Van Gelder een zware sanctie, maar hij zou er niet tegen hebben geprotesteerd.

Het NOC*NSF regelde in allerijl een vlucht voor hem én voor zijn vriendin (,,Want we wilden hem niet alleen naar huis sturen"). Hij verliet Rio op maandagavond, een week voordat hij de ringenfinale had moeten turnen. 

Yuri van Gelder zelf liet eerder weten op dit moment niet te willen reageren. 

Door Redactie AD Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.