Ontvoerde Natascha Kampusch heeft moeite met nieuw leven

Gepubliceerd op 11 augustus 2016 om 13:20

De Oostenrijkse Natascha Kampusch ondervindt tien jaar na haar ontsnapping uit jarenlange gevangenschap nog veel afwijzing in het openbaar. ,,Er zijn plaatsen waar de mensen zeer slecht over mij praten'', zegt de nu 28-jarige in een interview met het Duitse persbureau DPA.

864x486-226.jpg

Over haar eigen lot maakt ze zich niet druk, maar wel over de roekeloosheid van sommige mensen, zegt ze. In haar vrijdag te verschijnen boek beschrijft ze de hindernissen van elke nieuwe dag in haar leven. ,,Velen denken dat als iemand slachtoffer van een misdrijf was, deze in een moeras zat. En dit moeras moet dan ook zijn overgeslagen op het slachtoffer'', aldus Kampusch.

Als tienjarige werd ze in 1998 ontvoerd door haar kwelgeest Wolfgang Priklopil toen ze op weg was naar school. Hij hield haar acht jaar gevangen in een kleine ruimte. In de kerkerachtige ruimte in Strasshof bij Wenen kreeg ze maar weinig voedsel en er was weinig zuurstof. Al die jaren moest ze onder andere voor hem schoonmaken en koken en werd ze mishandeld en misbruikt. Priklopil vormde haar langzaam onder dwang naar zijn idee van een 'ideale levenspartner'. Ook filmde hij haar.

Op 23 augustus 2006 ontsnapte Natascha. Ze rende het huis uit en meldde zich bij de politie. Priklopil sprong voor een trein en stierf. Kampusch heeft gezegd dat ze wilde dat hij nog leefde. ,,Het was misschien beter geweest wanneer Priklopil had overleefd. Dan was het duidelijk geweest dat ik het slachtoffer ben. Nu wordt het ook zo gezien alsof ik de dader iets heb aangedaan. Daarmee moet ik leren leven."

Kampusch overwoog nooit om vanwege de kritiek van buitenaf uit Wenen weg te gaan. Daarvoor houdt ze te veel van de stad, schrijft ze. Ze heeft ook nooit de behoefte gevoeld om van identiteit te veranderen door de aanhoudende geruchten over haar gevangenschap.

Door Redactie AD Regio Foto: EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.