Alarm om dreigend tekort basisschoolleraren

Gepubliceerd op 18 augustus 2016 om 10:07

Er dreigt een groot tekort aan leerkrachten in het Nederlandse basisonderwijs binnen tien jaar. De koepelorganisatie voor basisscholen PO-raad voorspelt dat in dagblad Trouw vandaag. Het gaat om een tekort van ongeveer 7.000 leraren.

Naamloos2-299.png

De overheid moet met geld over de brug komen, stelt de organisatie in het dagblad. Zo niet, dan kunnen basisscholen in het hele land openstaande vacatures niet meer kunnen invullen. Er zijn structureel extra miljoenen euro's nodig om het vak aantrekkelijker te maken en om budgetproblemen op te lossen.

Al jaren stromen minder studenten in op de pabo's waar toekomstige basisschoolleraren worden opgeleid. De toelatingseisen zijn strenger geworden omdat de kwaliteit van de opleiding omhoog moest. Te weinig studenten halen de gestelde criteria.

Volgens de PO-raad hebben veel jonge meesters en juffen het vak achter zich gelaten in de afgelopen jaren omdat ze nauwelijks een baan konden vinden in het onderwijs. Daarnaast speelt mee dat veel babyboomers met pensioen gaan.

Werkloosheid
De werkloosheid onder jonge leraren zal dit jaar, en in sommige regio's ook volgend jaar, nog voortduren, maar is daarna echt verleden tijd, verwacht deskundige Peter Fontein van het Tilburgse Centerdata in het verhaal in de krant. ,,Sinds de vorige waarschuwing zijn er een aantal dingen gebeurd", legt hij uit.

,,De AOW-leeftijd werd verhoogd en de regeling voor prepensioen versoberd, waardoor de pensioengolf is uitgesteld. De komende jaren stoppen de babyboomers daadwerkelijk met werken."

Grote steden
De grootste tekorten gaan zich voordoen in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Almere, Den Haag en de regio Haaglanden. Daar ontstaan nu al de eerste problemen, zegt bestuurder Ewald van Vliet van Lucas Onderwijs, een stichting met 54 basisscholen in en om Den Haag, in Trouw ,,We hebben dit jaar moeite gehad met vervanging. Dat zijn de eerste tekenen dat het reservoir begint te slinken."

Een klas zonder leraar stelt weinig voor, beaamt Van Vliet: ,,Het is nog niet gebeurd, maar als dit zo doorgaat moeten we op een dag kinderen naar huis sturen."

Door redactie AD Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.